Läkaren har bland annat arbetat på två sjukhus i Dalarna och ett sjukhus i Lidköping. Foto: Vilhelm Stokstad/TT och Claudio Bresciani/TT

Region Dalarna IVO-anmäler fallet med den falske läkaren

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna anmäler sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för hanteringen av den man som uppges ha jobbat som läkare på två sjukhus i Dalarna med hjälp av ett förfalskat intyg.

Chefläkaren Helena Hellström har tidigare sagt till SVT Nyheter Dalarna att de inte har följt sina egna rutiner och att det har funnits stora brister i dokumentationen av mannens intyg och examensbevis. Nu meddelar regionen genom ett pressmeddelande att en IVO-anmälan görs kring fallet.

– Vi ser förstås allvarligt på detta. Läkare är en skyddad titel kring vilket det finns ett regelverk vid anställningsförfarande, säger Hellström i pressmeddelandet.

Överväger polisanmälan

Dessutom överväger regionjuristen Lena Jönsson att göra en formell polisanmälan i ärendet. TV4-nyheterna var först med att berätta om fallet i samband med att mannen polisanmäldes av Skaraborgs sjukhus där han också har arbetat som läkare.

I videoklippet nedan hör du chefläkaren Helena Hellström om vad regionen upptäckte när de granskande mannens ärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.