Akrobatisk kvinnokamp i Cirkus Cirkörs nya föreställning

Uppdaterad
Publicerad

En uppsättning helt gjord av kvinnliga artister och kreatörer, med inspiration från såväl nutidens som dåtidens kvinnokämpar – det är vad publiken kommer att få se på Dalateatern i helgen.

Cirkusartisten Lisa Angberg från Ludvika är aktuell med Cirkus Cirkörs nya föreställning Epifónima, som betyder utrop på grekiska.

Det är Lisa Angberg tillsammans med sex andra kvinnor med ursprung från Grekland, Kanada, Palestina, Polen, Sverige och Schweiz som står bakom föreställningen.

Turnerat runt om i världen

I åtta år har Lisa Angberg jobbat som cirkusartist då hon 2010 avslutade studierna på cirkushögskolan i Stockholm. Sedan dess har cirkusen tagit henne världen över. Hon har bland annat turnerat i USA, Karibien, Ryssland och runt om i Europa.

Men det var när hon, 12 år gammal, började träna med Ludvika minicirkus som allting började. Och det finns en resa som hon i dag minns lite extra.

– Ja, jag har varit på många ställen. Men det coolaste var ändå med Ludvika minicirkus när vi var i Nordkorea. Jag var bara 14 år då och jag visste inte ens att det landet fanns. Det var väldigt speciellt.

Vighet och luftnummer

Föreställningen på Dalateatern bjuder på många olika dicipliner, bland annat hårhängning, vighet, luftdicipliner, sång och klättring i trossen.

– Jag kommer stå på händer, köra vighet och ett luftnummer med två andra tjejer, berättar Lisa, som i sina vighetsframföranden till exempel kan vrida axlarna ur led.

Slitsamt jobb

Och det är ett slitsamt jobb som kräver att man alltid har ont, berättar Lisa Angberg.

– Man skulle bli jonglör kanske, för de kan ju hålla på hela livet, säger hon och skrattar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.