Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet förklarar Anders Lindblom vad det här kan ha betytt för smittspridningen i Dalarna som helhet Foto: Anders Hansson, SVT

Coronaviruset fanns sannolikt i Dalarna redan i december

Uppdaterad
Publicerad
Coronaviruset kan ha funnits i Dalarna ända sedan december förra året. Det hela uppmärksammades efter att en person sökt vård på vårdcentralen i Svärdsjö utanför Falun.

Något som Svenska Dagbladet först rapporterade om.

Personen som sökte vård hade varit i kontakt med en anhörig som också tros ha varit smittad. Den personen hade i sin tur träffat en person som hade varit i kinesiska Wuhan, där virusepidemin hade sin början.

När smittskyddet nu kartlagt smittspridningen så har man kommit fram till att smittan kan ha funnits i Dalarna i december.

– Ja, det kan vara så att viruset fanns här redan i december, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom till SVT Nyheter Dalarna.

Lindblom säger att det var vårdcentralen i Svärdsjö som hörde av sig till smittskyddsenheten för några veckor sedan. Då ville man testa om de hade antikroppar mot viruset.

– I det här fallet så ville vi testa det, och de hade antikroppar för viruset, så det är sannolikt att de hade covid-19, säger Lindblom.

Det kan också förklara varför Svärdsjö hade en ganska tidig smittspridning redan veckan efter sportlovet, enligt honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet