Björnen som jagade en cyklist utanför Rättvik visade sig vara en hund. Dock inte den på bilden. Foto: SVT Arkiv/ Karin Elfving

Cyklistjagande björn var hund

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som var ute och cyklade i ett motionsområde utanför Rättvik blev jagad av en hund som hon misstog för en björn. På onsdagskvällen ringde hundens ägare och berättade hur det låg till.

Nyheten att en björn jagat efter en kvinna fick stor spridning på onsdagskvällen och under torsdagen. SVT Dalarna skrev en artikel och berättade om händelsen i de lokala sändningarna klockan 21.46.

Men efter länsstyrelsens granskning kan nu Bert Eriksson, besiktningsman på Länsstyrelsen Dalarna, berätta hur det egentligen gick till.

– Rätt som det är kommer det fram något stort och lurvigt ur skogen och kvinnan cyklar ju för livet. Så hon är väl ordenligt uppjagad när hon ringer sin man och berättar, säger Bert Eriksson.

Hundens ägare ringde

Händelsen rapporterades till polisen och mannen skrev senare ett inlägg i sociala medier som fick spridning. Men vid 21.30-tiden ringde en hundägare till kvinnans man och berättade att det var hans hund som jagat kvinnan.

– Det är lätt att förväxla när man samtidigt cyklar för sitt liv och det har varit björn i området för två-tre veckor sedan och det spelade väl också in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.