Se skillnaden i ungas alkoholkonsumtion från år 2000- 2020 i klippet. Foto: Henrik Kilefors, SVT / Andreas Carlsson, SVT Grafik

Minskad alkoholkonsumtion bland unga – sex av tio dricker inte

Uppdaterad
Publicerad

Sedan år 2000 har alkoholkonsumtionen bland unga minskat stadigt – och de ungdomar som dricker, dricker mycket mindre. Det visar en färsk rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

På två decennier har medelkonsumtionen bland niondeklassarna sjunkit från drygt fyra liter till drygt en liter alkohol per år.

Forskarna vet att minskad alkoholkonsumtion bland unga inte beror på att de väljer droger istället eller hellre spelar tv- och dataspel. Men än har de inte kunnat ge en förklaring till varför unga i större utsträckning väljer bort alkohol.

– Historiskt sett har alkoholkonsumtion bland unga gått upp och ner. Men den frågan gör mig inte lika nyfiken som frågan om unga icke-drickare idag kommer dricka mindre även i framtiden. Det är där vi kan få hälsovinster men i dagsläget finns det inte så många studier på det, säger Peter Larm, universitetslektor på Stockholms universitet.

I klippet – SVT:s reporter förklarar: Skillnaden i ungas alkoholkonsumtion från år 2000-2020.

LÄS MER: Ungdomar om minskad alkoholkonsumtion: “Folk mår kanske dåligt av det”

Unga och alkohol – vilka är dina erfarenheter?

Pinnat inlägg

Chatten är stängd

Stort tack till alla er som skrivit ett inlägg och berättat om era egna tankar, åsikter och erfarenheter av ungas alkoholkonsumtion.

Vi stänger härmed chatten. Men fortsätt gärna engagera er i chattarna framöver. På återseende!

Magnus • De flesta unga nuförtiden kommer väl från andra kulturer, och de svenska ungdomarna av manligt kön som finns vågar inte gå ut - särskilt inte berusade då det gör en till en säker måltavla för rån eller bara misshandel. Tjejer som dricker är betraktade som lovligt byte för våldtäkt av gäng. Vår familj drabbades av detta.
Fråga era egna barn ärligt och rakt så kommer de förklara hur det ser ut därute egentligen.

hans • hej,nja beror nog på stad till stad kanske för här så har supandet varit näst intill lika,men taxichaffisarna säger det är hemskt hur det blivit i denna stad på senare år våldtäkter å våldet har ökat markant här,känner 2 ungdomar där hon blivit våldtagen 2 gånger å den andra misshandlad 3 gånger,en som blivit gängvåldtagen sedan att muslimer inte dricker är fel här så dricks det av många,och ja jag känner muslimer som vänner

Cannabis till folket • Äntligen goda nyheter, men det är världsfrånvänt att tro att människan skulle klara sig utan droger/ämnen. Vi söker avkoppling, njutning och rekreation i dessa. Har alltid gjort och kommer alltid att göra.

Synd bara att vi i vårt land inte får använda den drog som bevisligen orsakar minst skada. Med statens välsignelse fortsätter vi istället att pumpa ut alkohol i våra blodomlopp!

Ungdomar räds inte sätta sig upp mot statens överförmynderi, de ser igenom lögner och propaganda. Äldre generationer är mer cementerade.
Vi lyder och super tills vi stupar.

Alkohol blir man ful, dum, fattig och sjuk av. Det drar ofta fram det värsta i människor. Bryter ner och förstör. Cannabis orsakar inget av detta. Googla!

Göran • Det är ett gäng här som skriver att man ska legalisera cannabis, är det så smart tänkt? Vi har gjort "misstaget" att legalisera alkohol, så ska vi verkligen göra samma misstag en gång till??

Bia • Har man tagit blodprov på ungdomarna för att mäta deras drogvanor eller litar man till självrapportering? Misstänker att många ljuger i enkäter av rädsla för att bli upptäckta med olagligt bruk.

F • Minskad alkoholkonsumtion i unga åldrar borde ge ungdommarna högre utvecklingspotencial i skolan, men ändå tycks skolresultaten snarare bli sämre. Är det de där tv-spelen eller är dagens ungdom bara efterbliven?

Martin • Sveriges (och europas) muslimer är unga och dricker inte alkohol antar jag. 2016 fanns det uppskattningsvis 8,1 procent (810 000 personer) muslimer I Sverige (Wiki). Jag antar att ungdomar som inte dricker alkohol även påverkar andra, så att vänner och grupper av ungdomar inte dricker heller. Man dricker ju om ”alla andra” gör det men tror inte man gör det annars.

Max • Alltför många jular, som ska vara glada högtider, har blivit obekväma pga en full farbror eller att sina föräldrar har snapsat för mycket. Det är huvudskälet till att unga väljer bort alkoholen. Vet själv hur obehagligt det har varit, jag känner flera som tycker likadant. Alkohol har helt förlorat charmen. 90-tal och 00-tal generationerna, ser inte alkohol som något vuxet eller häftigt. Man dricker kanske ibland för att det är gott. Men annars generellt sett inte alls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Unga och alkohol

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter