Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det så att ungdomar bytt ut alkohol mot droger? Universitetslektorn, Peter Larm, förklarar vilka påståenden om ungas alkoholkonsumtion som inte stämmer. Foto: TT / SVT

Fem felaktiga påståenden om ungas alkoholkonsumtion

Uppdaterad
Publicerad

Det är en majoritet av niondeklassare som inte dricker alkohol. Trots flera forskningsstudier kan ingen förklara världstrenden där allt fler ungdomar väljer bort alkohol. Men det finns studier som visar vilka påståenden som i alla fall inte stämmer.

– I fjol var jag på en tre dagar lång konferens i Krakow på temat. 2017-2018 jobbade jag på en tidsskrift som publicerade 14 specialstudier i ämnet. Men ingen forskare kan ens ge en kvalificerad gissning, säger Jonas Raninen, utredare med forskningskompetens på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Trenden är densamma i många olika länder och minskningen de senaste två decennierna har varit stadig. Det kan därför vara svårt att hitta bara en förklaring.

Se Peter Larm på Stockholms Universitet, förklara vilka påståenden som inte är orsaken till minskad alkoholkonsumtion hos ungdomar.

Trender och effekter

– Man kan försöka titta på vad som förklarar själva trenden, det är en sak. Men om man kollar på vad vi ser idag, verkar en effekt till minskat drickande vara att ungdomar spelar dataspel på helgerna istället, säger Peter Larm, universitetslektor på Stockholms universitet.

Unga och alkohol – vilka är dina erfarenheter?

Pinnat inlägg

Chatten är stängd

Stort tack till alla er som skrivit ett inlägg och berättat om era egna tankar, åsikter och erfarenheter av ungas alkoholkonsumtion.

Vi stänger härmed chatten. Men fortsätt gärna engagera er i chattarna framöver. På återseende!

Magnus • De flesta unga nuförtiden kommer väl från andra kulturer, och de svenska ungdomarna av manligt kön som finns vågar inte gå ut - särskilt inte berusade då det gör en till en säker måltavla för rån eller bara misshandel. Tjejer som dricker är betraktade som lovligt byte för våldtäkt av gäng. Vår familj drabbades av detta.
Fråga era egna barn ärligt och rakt så kommer de förklara hur det ser ut därute egentligen.

hans • hej,nja beror nog på stad till stad kanske för här så har supandet varit näst intill lika,men taxichaffisarna säger det är hemskt hur det blivit i denna stad på senare år våldtäkter å våldet har ökat markant här,känner 2 ungdomar där hon blivit våldtagen 2 gånger å den andra misshandlad 3 gånger,en som blivit gängvåldtagen sedan att muslimer inte dricker är fel här så dricks det av många,och ja jag känner muslimer som vänner

Cannabis till folket • Äntligen goda nyheter, men det är världsfrånvänt att tro att människan skulle klara sig utan droger/ämnen. Vi söker avkoppling, njutning och rekreation i dessa. Har alltid gjort och kommer alltid att göra.

Synd bara att vi i vårt land inte får använda den drog som bevisligen orsakar minst skada. Med statens välsignelse fortsätter vi istället att pumpa ut alkohol i våra blodomlopp!

Ungdomar räds inte sätta sig upp mot statens överförmynderi, de ser igenom lögner och propaganda. Äldre generationer är mer cementerade.
Vi lyder och super tills vi stupar.

Alkohol blir man ful, dum, fattig och sjuk av. Det drar ofta fram det värsta i människor. Bryter ner och förstör. Cannabis orsakar inget av detta. Googla!

Göran • Det är ett gäng här som skriver att man ska legalisera cannabis, är det så smart tänkt? Vi har gjort "misstaget" att legalisera alkohol, så ska vi verkligen göra samma misstag en gång till??

Bia • Har man tagit blodprov på ungdomarna för att mäta deras drogvanor eller litar man till självrapportering? Misstänker att många ljuger i enkäter av rädsla för att bli upptäckta med olagligt bruk.

F • Minskad alkoholkonsumtion i unga åldrar borde ge ungdommarna högre utvecklingspotencial i skolan, men ändå tycks skolresultaten snarare bli sämre. Är det de där tv-spelen eller är dagens ungdom bara efterbliven?

Martin • Sveriges (och europas) muslimer är unga och dricker inte alkohol antar jag. 2016 fanns det uppskattningsvis 8,1 procent (810 000 personer) muslimer I Sverige (Wiki). Jag antar att ungdomar som inte dricker alkohol även påverkar andra, så att vänner och grupper av ungdomar inte dricker heller. Man dricker ju om ”alla andra” gör det men tror inte man gör det annars.

Max • Alltför många jular, som ska vara glada högtider, har blivit obekväma pga en full farbror eller att sina föräldrar har snapsat för mycket. Det är huvudskälet till att unga väljer bort alkoholen. Vet själv hur obehagligt det har varit, jag känner flera som tycker likadant. Alkohol har helt förlorat charmen. 90-tal och 00-tal generationerna, ser inte alkohol som något vuxet eller häftigt. Man dricker kanske ibland för att det är gott. Men annars generellt sett inte alls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Unga och alkohol

Mer i ämnet