Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingemar Magnusson och Roger Olsson som driver varsin skivbutik i Borlänge Foto: Johan Lundahl/SVT

Dags för Record store day – men åsikterna om den går isär bland länets skivhandlare

Uppdaterad
Publicerad

För 16:e gången uppmärksammas den fysiska skivbutiken på ”Record store day”. Men frågan är om den hjälper eller stjälper skivhandlarna?

– Jag tycker att det är förvånansvärt många kids som har plockat ner farsans back från vinden och lyssnar på plattor, säger Roger Olsson som driver en skivbutik i Borlänge.

Sedan 2007 anordnas Record store day den tredje lördagen i april. Syftet med den är att uppmärksamma den fysiska skivbutiken genom bland annat specialutgåvor och artistframträdanden i butiker.

”Det är svårsålt”

Men åsikterna om den går isär bland skivhandlarna. Ingemar Magnusson äger en skivbutik i centrala Borlänge men han har valt att inte delta på dagen.

– Känns som att det släpps väldigt mycket som är svårsålt.

Dagen startade i USA när den digitala musiken skapade problem för den fysiska försäljningen av skivor. I Sverige deltar runt 40 skivbutiker varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.