Stort intresse att anställa ukrainare i Dalarna – ”Redan kommit förfrågningar”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivare i Dalarna förbereder sig just nu på att ukrainska flyktingar kommer att söka sig till den svenska arbetsmarknaden framöver.

– De har redan nu kommit förfrågningar från arbetsgivare om hur det får tag på personer från Ukraina, säger arbetsförmedlaren Maja Erlbacher i Dalarna.

20 000 ukrainska flyktingar har kommit till Sverige. För drygt en vecka sedan uppskattade Migrationsverket att det innan midsommar skulle kunna komma 200 000 ukrainska flyktingar till Sverige.

Och samtidigt som kommuner och privatpersoner nu arbetar för att hitta boenden så förbereder sig arbetsgivare på att kunna anställa ukrainare framöver.

Dalarna och kriget i Ukraina

I Dalarna ser Arbetsförmedlingen ett stort intresse från arbetsgivare att hitta personer som de kan anställa – om de som nu kommer hit blir kvar.

– Utbildningsnivån i Ukraina är väldigt hög, säger Maja Erlbacher, arbetsförmedlare i Dalarna.

I klippet: Hör om några av de branscher där man nu hoppas kunna anställa ukrainare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet