Ukrainska flyktingar kan få uppehålls- och arbetstillstånd inom någon vecka

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingarna från Ukraina omfattas av EU:s massflyktsdirektiv. Det innebär att de omedelbart ska erbjudas ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd. I praktiken tar det bara någon vecka. 2015 kunde det dröja 17 månader att få uppehålls- och arbetstillstånd.

– Vi fattar beslut väldigt snabbt nu, säger Mikael Ribbenvik generaldirektör vid Migrationsverket.

Hur får då en flykting från Ukraina uppehålls- och arbetstillstånd? Ja, det krävs ingen individuell prövning men personen behöver göra följande hos Migrationsverket:

  • Identifiera sig (ID-kort)
  • Registrera sig
  • Bli fotograferad
  • Lämna fingeravtryck.
Invandring och integration – Val 2022

Just nu tar detta omkring en vecka – alltså väldigt mycket fortare än vid flyktingströmmen 2015, då processen kunde ta 17 månader. Förklaringen är EU:s massflyktsdirektiv. Utan det hade det varit annorlunda.

– Vi fattar beslut väldigt snabbt nu, säger Mikael Ribbenvik. Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Direktivet omfattar också den som haft uppehållstillstånd som flykting eller klassats som ”alternativt skyddbehövande i Ukraina” liksom familjemedlemmar till dessa.

Kan vara i arbete efter ett par veckor

Men i praktiken behövs också ett så kallat samordningsnummer för att kunna bli anställd eller få hjälp av arbetsförmedlingen. Det har samma funktion som ett personnummer och kan får man på Skatteverkets servicekontor och tar ungefär en vecka om alla dokument är i ordning.

Samordningsnumret behövs i kontakten med arbetsgivare, myndigheter och banker. Utan blir det svårt att få lönen utbetald. Det här kan man ansöka om parallellt med processen att få uppehålls- och arbetstillstånd.

Att få uppehålls- och arbetstillstånd och samordningsnummer tar alltså ett par veckor. Så inom ett par veckor bör en flykting från Ukraina kunna börja arbeta om en arbetsgivare har jobb att erbjuda.

Arbetsförmedlingen: Rekordmånga jobb

Huvudbudskapet från Arbetsförmedlingen är att det just nu är en väldigt bra arbetsmarknad i Sverige. Det finns rekordmånga jobb i platsbanken och myndigheten bedömer, utan att ha hunnit kartlägga flyktingarnas kompetenser, att de som kommer har god utbildning.

De flesta har gymnasieutbildning och relativt goda kunskaper i engelska, enligt Arbetsförmedlingen, som också ser ett stort intresse hos arbetsgivare som vill anställa.

– Det finns goda förutsättningar för att ukrainska flyktingar ska komma in i arbete och vi ser ju gärna att man kommer ut i arbete givetvis, säger civilminister Ida Karkiainen till SVT Nyheter Västernorrland.

Hotell, restaurang och handel är branscher som behöver anställa. Samtidigt rapporterar skolorna att det kommer att behövas många lärare som kan ukrainska och engelska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Invandring och integration – Val 2022

Mer i ämnet