S och MP förlorar mandat medan KD vinner ett. Foto: TT/SVT Montage

Dalabänken allt mindre – färre riksdagsledamöter från norr

Uppdaterad
Publicerad

Antalet riksdagsledamöter från norra Sverige kommer att minska efter valet. I Dalarna försvinner två representanter från de partier som går bakåt. Men samtidigt kommer nästan inga nya in från de partier som ökar i valet.

Och en del talar för att det enda nya partiet på Dalabänken – Kristdemokraterna – kommer att representeras av EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, som inte bor i länet.

Dalarna och de fem Norrlandslänen kommer sammantaget att drabbas extra hårt av nedgången för regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Val 2018 Dalarna

Av de 22 platserna i riksdagen från de partierna som försvinner efter det preliminära valresultatet, kommer mer än var tredje – åtta stycken – att drabba norra Sverige.

Totalt sett försvinner fem socialdemokratiska mandat och tre miljöpartistiska platser i riksdagen från Dalarna och Norrlandslänen.

Men samtidigt blir också de norra länen, Dalarna Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten som helhet, förlorare när det gäller att få in nya namn från de partier som gått bra i riksdagsvalet.

Få nya politiker från norr

Trots framgångarna för Kristdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, är det magert med nya politiker från de partierna i norra Sverige.

Bland vinnarpartierna handlar det bara om ytterligare en kristdemokrat från Dalarna, en centerpartist från Norrbotten och en sverigedemokrat – från Jämtland.

När det gäller Vänsterpartiet, som också ökade stort i riksdagsvalet, kommer inga nya platser alls att tilldelas norra Sverige.

Tre ledamöter från norr

Av de 36 nya ledamöterna från vinnarpartierna i riskdagen blir det alltså bara tre från norra Sverige. För Moderaterna och Liberalerna blir det som helhet lika stor representation från norr som i dag.

Totalt sett kommer alltså antalet riksdagsledamöter från Norrlandslänen och Dalarna att minska med fem ledamöter, enligt valnattsresultatet.

Det här beror till största delen på befolkningsminskningen.

Dalabänken minskar med en ledamot

Valnattsresultatet är ännu så länge preliminärt men för Dalarnas del innebär det här att den så kallade Dalabänken minskar från i dag elva ledamöter till tio. För ett antal år sen var det ytterligare en, alltså tolv politiker, som representerade Dalarna i riksdagen.

S tappar

Enligt valnattsresultatet tappar Socialdemokraterna i Dalarna en plats i riksdagen, från fyra till tre. Det är Roza Güclü Hedin från Falun som då får lämna riksdagen om hon inte kryssar sig förbi någon av de som står över henne på listan.

MP förlorar sin enda representant

Miljöpartiet minskar också med en plats och förlorar sin enda dalarepresentant. Jan Lindholm från Falun lämnar riksdagen och ersätts inte av någon annan från Dalarna efter partiets nedgång.

Och varken Centerpartiet eller Vänsterpartiet får alltså in några nya ledamöter från Dalarna, trots valframgångarna.

Det ser dock ut som att Kristdemokraterna, som i dag saknar dalarepresentation i riksdagen, efter den stora ökningen nu får in en ledamot från länet.

Adaktusson representerar Dalarna

Dalalistan toppas av EU-parlamentarikern Lars Adaktusson och en del talar faktiskt för att han kommer att representera just Dalarna i riksdagen framöver.

Adaktusson finns på ett 20-tal olika riksdagslistor i landet. Han är på första plats i Dalarna och Norrbotten men på de andra listorna ligger han längre ner.

Bush Thor toppar flera listor

Men Norrbotten ser inte ut att få in någon Kristdemokrat i riksdagen och för att representera annat län än Dalarna måste han då alltså konkurrera med flera partikamrater – kanske genom att samla personkryss. Något som kan vara svårt eftersom listorna på många håll toppas av den populära partiledaren Ebba Bush Thor.

Om Adaktusson ändå kommer in för något annat län eller kanske blir minister i en ny regering, så blir det istället tvåan på valsedeln, Lennart Sacrédeus från Mora, som blir riksdagsledamot för Dalarna.

– Det vore fantastiskt att få komma tillbaka, har Sacrédeus sagt till SVT. Han har tidigare varit både riksdagsledamot och EU-parlamentariker för Kristdemokraterna.

Gävleborg drabbas hårdast

När det gäller minskningen av riksdagsledamöter från norra Sverige drabbas Gävleborgs län ännu hårdare. Där försvinner två platser, en socialdemokratisk och en miljöpartistisk. Men inga nya ledamöter tillkommer från något annat parti. Där minskar alltså länets riksdagsrepresentation med två mandat, från elva till nio ledamöter.

Inga nya riksdagsplatser i Västernorrland

Också i Västernorrlands län försvinner två riksdagsplatser utan att några nya tillkommer. Där är det Moderaterna och Socialdemokraterna som tappar varsitt mandat.

Allt enligt det ännu preliminära valresulatet. Den definitiva rösträkningen pågår.

Dalabänken enligt valnattsresultatet

Moderaterna 2

Centerpartiet 1

Liberalerna 0

Kristdemokraterna 1 (+1)

Socialdemokraterna 3 (-1)

Vänsterpartiet 1

Miljöpartiet 0 (-1)

Sverigedemokraterna 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet