Foto: SVT

Dalahästmålaren är redo med penseln

Uppdaterad
Publicerad

Per Karneke, som målat dalahästen i Avesta två gånger, är bestört över vilket risigt skick den stora betonghästen är i.

Dalahästen i Avesta byggdes 1989 och är världens största. Länge var det Mora i Minnesota i USA som hade rekordet, med en häst som byggdes 1971.

Det var Per Karneke som fick uppdraget att måla Dalahästen när den byggdes för 28 år sen. Sedan dess har han målat den ytterligare än gång år 1997.

Dalarna – Dalahästen i Avesta

– Varje gång jag åker förbi här, åker in och tittat på så tänker jag ”när ska de göra någonting något den?” Det är 20 år sedan som man målade den sist, säger Per.

– Man ska ju veta det att ju längre tid man väntar, desto dyrare kommer det bli att göra någonting något åt den, säger han.

Besviken över förfallet

Att se den förfallna hästen i dag gör honom besviken. Och att måla om den skulle inte kosta alltför mycket, menar han.

– Jag tror att det är värre med de pengarna man kommer att förlora den dag hästen inte kan stå kvar här för att den har förfallit.

Är du sugen på att göra det här jobbet för tredje gången?

– Absolut! Skulle bli en ära att får göra det en tredje gång.

Kommunen ska kanske köpa hästen

Som SVT Nyheter Dalarna tidigare berättat, så ägs dalahästen och handelsområdet av ett danskt företag som inte har några planer på renovera hästen.

På Avesta kommun är man bekymrad men samtidigt bakbunden. Från Moderaternas håll i kommunfullmäktige finns det ett förslag på att kommunen ska köpa hästen – men det återstår att bestämma efter att kommunen haft ett möte med ägarna.

– Symbolvärdet för Avesta, Dalarna och Sverige kanske vi förstår bättre men jag tycker att de borde förstå som fastighetsägare att det är dålig ekonomi att missköta någonting så. Det är inte kommunens ansvar men vi kan vara en del i en lösning, säger Lars Isacsson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, i Avesta Kommun.

Vems ansvar är det då?

– Det är klart att det är ägarnas ansvar. 

Vad säger de?

– De säger att ”om ni vill rusta den, så får ni göra det”. Men så enkelt är inte det för en kommun. Vi kan inte gå in och betala en rustning av ett privat bolags egendom.

Isacsson menar att om fastighetsägarna däremot kommer med ett koncept som gynnar hela området, så skulle kommunen kanske kunna stötta.

– I såna fall kan vi vara med med en del men vi kommer inte att ta något huvudansvar för hästen. I så fall får de skänka den till oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalahästen i Avesta

Mer i ämnet