Zilha Fific är enhetschef på IFO Barn och familj vid Rättvik kommuns socialförvaltning. Hon har p åsig en blå kortärmad blus och pekar på en datorskärm med kalkylbladsark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Zilah Fific, chef vid Barn- och ungdomsenheten i Rättvik, visar utvecklingen för antalet orosanmälningar, och hör henne förklara vad ökningen beror på. Foto: Johan Lundahl/SVT

Dalakommuner i SVT-enkät: Orosanmälningar ökar och fallen blir mer komplexa

Uppdaterad
Publicerad

I flertalet av Dalarnas kommuner har antalet orosanmälningar ökat under 2023 jämfört med samma period förra året. Flera kommuner menar också att inslag av våld och kriminalitet blivit vanligare.

Ewa Byström som är chef vid Barn- och ungdomsenheten i Mora skriver till SVT Dalarna att: ”Orsakerna till anmälningarna är av mer komplex och allvarlig karaktär, såsom våld, kriminalitet, misshandel, narkotikabrott och sexuella övergrepp.”

Flera kommuner som SVT Dalarna varit i kontakt med bekräftar bilden av att anmälningarna blir mer och mer komplexa.

Unga och psykisk ohälsa

Bättre samverkan leder till fler anmälningar

I Falun har antalet anmälningar ökat kraftigt i år. Att det sker en ökning beror delvis på samhällsutvecklingen i stort men även på att organisationerna blivit bättre, menar Magnus Nordahl, chef vid socialtjänsten i Falun.

Zilah Fific, chef vid Barn- och ungdomsenheten i Rättviks kommun, delar den bilden.

– Vi har varit ute och informerat fler aktörer om anmälningsplikten. Det har lett till fler anmälningar från till exempel fritidsgårdar och Kulturhuset här i Rättvik. Men fortfarande kommer flest anmälningar från skola, förskola och polis. De har blivit mycket bättre på att anmäla, säger hon.

Att bryta trenden

För att vända utvecklingen menar Zilah Fific att insatser som sker innan socialtjänsten blir inkopplad måste bli bättre.

– Föräldrarna måste söka hjälp tidigare och nyttja öppenvården. Samtidigt måste vi jobba mer med samverkan mellan regionen, skolor och polisen, säger hon.

I klippet: Se när Zilah Fific visar hur antalet orosanmälningar har utvecklats i Rättviks kommun.

Vem kan och ska göra en Orosanmälan?

I lagen står det att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden (14 kap. 1 c § SoL).

Som privatperson har du möjlighet att vara anonym, men det förutsätter att du inte berättar vem du är när du kontaktar socialtjänsten.

Anställda på myndigheter och skola, hälso- och sjukvård och tandvård är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa.

När en orosanmälan om barn kommer in till socialtjänsten ska socialtjänsten genast göra en bedömning av om barnet eller den unga är i behov av omedelbart skydd. Därefter måste beslut tas om en utredning ska inledas, en så kallad förhandsbedömning.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och psykisk ohälsa

Mer i ämnet