Foto: Alf-Göran Nisser

Dalälven – från källorna till havet

Publicerad

Under försommaren skildrade SVT Gävledala platser, företeelser och aktuella frågor längs Dalälven.

Det är reportern Lars-Gunnar Larsson och fotografen Anders Hellström som gjorde en resa under veckan ”Från källorna till havet”. Just den titeln – ”Från källorna till havet” är en välkänd bokserie från tidigt 1900-tal där bygderna kring Dalälven dokumenterades – från norska gränsen till kusten.

Den här veckan gjordes den resan i modern tappning och under måndagen sände SVT Gävledala direkt i Gomorron Sverige från Sixten Jernberg-muséet i Limedsforsen i Västerdalarna. Resan fortsatte till Malung där teamet sände direkt på webben från Orrskogens folkpark och förberedelsearbetet inför Dansbandsveckan i juli.

På tisdagsmorgonen fortsatte resan söderut mot Djurås där älvarna flyter samman. Där mötte vi de båda tjejer som är svenska mästare i ungt företagande genom sin satsning på att sätta upp musikalen Annie. På eftermiddagen sände teamet en webbsändning från Stora Skedvi med fokus på närproducerad mat.

Under onsdagen styrdes kosan mot Avesta och en direktrapport i Gomorron Sverige från Avesta Art. Eftermiddagens webbsändning handlade om speedway och vi mötte bland andra Antonio Lindbäck på Brovallens motorstadion.

Under torsdagen var det Gysinge som stod i fokus – både i Gomorron Sverige och i webbsändningen. Gysinge som har så mycket mer att erbjuda än bara mygg.

Och på fredagen nådde resan sin slutpunkt när Lars-Gunnar och Anders sände direkt i Gomorron Sverige från Laxön i Älvkarleby.

Här är programmet för hela veckan – från källorna till havet.

Program som redan sänts kan du se i efterhand:

Måndag kl 0850 i SVT1 – Sixten Jernbergmuséet i Limedsforsen

Måndag kl 1500 på webben – inför Dansbandsveckan i Malung

Tisdag kl 0850 i SVT1 – från Djurås, med svenska mästarinnor i UF-företagande

Tisdag kl 1500 på webben – från Stora Skedvi

Onsdag kl 0850 i SVT1 – från Avesta Art

Onsdag kl 1600 på webben – från speedwaystadion i Avesta

Torsdag kl 0850 i SVT1 – från Gysinge

Torsdag kl 1500 på webben – från Gysinge

Fredag kl 0850 i SVT1 – från Laxön i Älvkarleby

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Dalälvsresan

Mer i ämnet