Ny rapport visar: Dalarna bra på nyskapande mat – topp tre i landet på innovativa livsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Tång, mjölmask och cashewäpple istället för kött – det är några av de livsmedelsprodukter som nu utvecklas av företagare i Dalarna. Ett län som, i en ny rapport, rankas som topp tre i landet när det gäller livsmedelsinnovationer.

– Generellt visar rapporten att utpräglade landsbygdsregioner presterar väldigt bra vad gäller innovationsförmåga inom livsmedel och det är väldigt roligt med den innovationskraft vi har i Dalarna, säger David Levrén som är projektledare vid Dalarna Science Park.

Dalarna Science park arbetar bland annat med affärsutveckling och innovationsstöd till företag inom livsmedelssektorn.

– Vi behöver förändra livsmedelsproduktionen om vi ska vara med och bidra till ett hållbart samhälle och de här innovatörerna är väldigt viktiga i det arbetet.

Mer stöd till livsmedelsföretagen

David Levrén tror att landsbygdsregioner är bra på innovationer inom livsmedelsbranschen för att de har en stark förankring till bygden de verkar i.

– Många av dem brinner för att utveckla både företaget och bygden.

Men enligt David visar också rapporten, från Jönköping International Business School och Sweden food arena, på att mer hjälp behövs till dessa företagare.

– I dag är det väldigt pressat för livsmedelsföretag. De måste få möjlighet att sätta av tid och pengar för att kunna utvecklas, det gäller både i Dalarna och hela landet.

– Jag ser att vi har en väldigt möjlighet att öka livsmedelsproduktionen bara företagarna ges rätt förutsättningar, då kan jättemycket av framtidens mat vara producerad i Dalarna.

I klippet berättar projektledaren David Levrén om länets innovationer inom livsmedelsbranschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.