Utsikt över skog och mark från naturreservatet Hykjeberget mellan Mora och Älvdalens kommun. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dalarna får 410 000 kronor från Skogsstyrelsen

Publicerad

Nu beviljar Skogsstyrelsen att alla Sveriges län ska få dela på nio miljoner kronor. Tanken är att pengarna ska gå till att ta fram regionala strategier för skogen.

För Dalarna innebär det att Länsstyrelsen får 410 000 kronor att förvalta.

– Med det här stödet hoppas vi kunna ge en rejäl skjuts framåt i arbetet med att förverkliga det nationella skogsprogrammet lokalt. Där ska varje län ta fram sin egen strategi för att bidra till att alla skogens potentiella resurser tas tillvara i en hållbar samhällsutveckling, säger Thomas Mårtensson, projektledare på Skogsstyrelsen.

Enligt Skogsstyrelsen så kommer strategierna se olika ut i de olika länen, eftersom de ska spegla de regionala förutsättningar, intressen och behov som finns. Visionen är att skogen får bland annat ska bidra bidra till jobb och hållbar tillväxt.

Långsiktigt skogstänk

Mikael Selander, avdelningschef på Länsstyrelsen Dalarna för avdelning för hållbar utveckling tror att de 410 000 kronorna kommer räcka till att fortsätta få fram en regional strategi för länet.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna ha en regional skogsstrategi som många står bakom. I och med klimatförändringarna och omställningen i samhället från fossila bränslen till mer klimatsmarta lösningar så ökar efterfrågan av skogsråvara, både som bränsle och material. Vi vill komma underfund med hur kan Dalarna använda skogen långsiktigt, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.