”Räknar med 30-40 som vill frysa ner ägg varje år” – hör mer om vilka grupper som har behov av att frysa ägg. Foto: Jessica Hansson/SVT

Dalarna får sin första äggfrysningsklinik – öppnar till våren

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kvinnor fryser in sina ägg för att kunna satsa på karriären eller vänta in rätt partner och under 2022 får Dalarna sin första äggfrysningsklinik.

– Vi märker ett ökande intresse för att spara sina ägg, säger Bo Claesson, verksamhetschef på Livio Fertilitetscentrum i Falun.

I Dalarna har man tidigare inte kunnat göra icke medicinska äggfrysningar utan endast provrörsbefruktning eller insemination. Men till våren öppnar länets första klinik.

– Det går till som en vanlig provrörsbefruktning med liknande process med hormonsprutor, ultraljud och en äggplockning. Den stora skillnaden är att äggen inte är befruktade, säger Bo Claesson.

Under 2019 gjordes cirka 400 behandlingar i Sverige enligt statistik från det nationella kvalitetsregistret Q-IVF. Det kan jämföras med 250 under 2017.

– Kvinnor vill säkra sin fertilitet och sina framtidsplaner, men det är inte alltid det blir en graviditet och det måste man vara medveten om.

I klippet kan du höra mer om varför det finns behov av äggfrysning i Dalarna.

Vanligaste frågorna om äggfrysning:

Vad kostar det: Mellan 30 000 – 50 000 kronor per behandling och mellan 3 000 – 5000 kronor per år för att förvara äggen.

Hur gammal måste jag vara: Äggens kvalitet försämras med stigande ålder, ju tidigare desto bättre.

Hur länge kan de vara frysta: Än så länge finns ingen lagstiftning om hur länge äggceller får vara frysta.

När kan jag använda mina frysta ägg: Det finns en rekommendation om att kvinnan inte ska vara äldre än 40 år, men det finns kliniker med högre åldersgräns.

Vad händer om äggen inte används: Vill kvinnan inte ha kvar sina frysta ägg kan hon välja att de förstörs eller donera dem till en annan kvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.