Foto: Henrik Montgomery/TT

Få behöriga lärare i Dalarna – näst sämst i landet

Publicerad

Endast 64 procent av heltidsanställda lärare i Dalarna hade behörighet under 2018, vilket är näst minst andel i hela landet. Det visar statistik från Skolverket.

Tillsammans med Gävleborgs län har Dalarna näst minst andel behöriga lärare i landet. Bara Södermanland ligger sämre till, där har 63 procent av lärarna behörighet. Enligt Skolverket ligger riksgenomsnittet på 71 procent.

Nivåskillnader mellan olika skolformer

Behörighetsnivån varierar ganska mycket mellan olika skolformer, bland annat i grundskolans årskurs 7-9, där är skillnaderna betydligt större. Högst andel behöriga har Västerbotten, med 80 procent. Det jämföras med mellan 60-62 procent i Dalarnas, Blekinge, Södermanlands och Gävleborgs län.

Ganska få i personalen i förskolan har pedagogisk högskoleexamen. Mycket mindre än hälften av alla förskolelärare i Dalarna har det.

Spår en allvarlig situation i framtiden

Skolverket slår också larm om framtiden. Enligt deras prognos så kommer det saknas 45 000 behöriga lärare och förskolelärare om 15 år.

– Det behövs åtgärder för att öka yrkets attraktivitet liksom att skapa likvärdiga förutsättningar för lärare i hela landet. Likvärdigheten, precis som den senaste PISA-studien visar, är den svenska skolans allra största utmaning, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer