I år toppar Malung-Sälens skolor listan bland Dalarnas kommuner medan Säter hamnar sist. Foto: JESSICA GOW / TT

Ny rankning av skolorna – så placerar sig dalakommunerna

Uppdaterad
Publicerad
Lärarförbundet har presenterat sin årliga skolrankning. I år toppar Malung-Sälen listan bland Dalarnas kommuner medan Säter hamnar i botten.

Lärarförbundets rankning presenteras varje år. Enligt förbundet gör man den för att uppmuntra kommuner som ger elever, lärare och skolledare goda förutsättningar. I faktarutan nedan kan du se vilka 10 faktorer som undersökts i rankningen.

I topp av dalakommunerna hamnar Malung-Sälens kommun i år, medan Säters kommun hamnar i botten. Säter hamnade i botten även när Lärarnas riksförbund rankade kommunerna tidigare i år.

Ändrade kriterier

Många kommuner ser ut att ha tappat eller klättrat många placeringar på listan sedan förra året, men det är inget man ska lägga för stor vikt vid enligt Hanna Metsis som är pressekreterare på Lärarförbundet.

– Det handlar om att vi har gjort om rankningen och ändrat i kriterierna, så årets rankning och förra årets går inte att jämföra, säger hon.

Det har exempelvis tagits bort kriterier som starkast styrs av socioekonomiska faktorer, exempelvis betygsresultat, genomsnittligt meritvärde i årskurs 9.

Säter kan bättre

Enligt Tobias Mårtensson, chef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Säters kommun så kan kommunen bättre när det gäller skolorna, det skriver han i ett pressmeddelande:

”Siffrorna rankingen baseras på är olika former av mätningar gällande främst läsåret 2017-2018, och denna sammanställning visar tydligt att vi gör rätt som har påbörjat ett förbättringsarbete”, skriver han.

Vidare berättar han att en del i det förbättringsarbete som påbörjats är ett samarbete mellan kommunen och de fackliga organisationerna.

Så placerar sig dalakommunerna i rankingen av landets 290 kommuner (förra årets placering inom parentes):

58. Malung-Sälen (98)

62. Hedemora (139)

140. Rättvik (32)

152. Orsa (149)

163. Falun (163)

191. Ludvika (281)

198. Leksand (85)

229. Vansbro (270)

230. Mora (138)

263. Gagnef (130)

266. Smedjebacken (280)

270. Avesta (262)

272. Älvdalen (73)

275. Borlänge (285)

277. Säter (209)

Det här är de 10 undersökta faktorerna i Lärarförbundets rankning:

Visa
  1. Resurser till undervisningen
  2. Utbildade lärare
  3. Lärartäthet
  4. Friska lärare
  5. Lärarlöner
  6. Kommunen som huvudman
  7. Andel barn i förskola
  8. Meritvärde årskurs 9
  9. Andel godkända elever
  10. Fullföljd gymnasieutbildning inom 3 år

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer