Dalarna har längst väntetid i landet till prostatacancerbehandling – regionens högste politiker beklagar läget

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna har under lång tid haft de längsta väntetiderna till behandling för prostatacancer i hela landet.  

– Det är inte okej att vi inte klarar av det i tid, säger Ulf Berg (M) regionstyrelsens ordförande i Dalarna. 

Uppdrag granskning har tillsammans med lokala nyheter jämfört regionernas väntetider från diagnos till behandling av prostatacancer över fem år, 2017-2021. Under den tiden har Dalarna haft de längsta medianväntetiderna. En och en halv månad längre än de regioner som är bäst i landet.  

– Jag tror att det i grunden beror på att det är för få läkare inom området. Dalarna har misslyckats att attrahera, säger Ulf Berg. 

Vården – Val 2022

2020 blev det lite bättre i Dalarna, men trots det så har ni nästan dubbelt så lång väntetid som Blekinge. Vad gör Blekinge som inte ni gör? 

– Det är en bra fråga. Men jag tror att de har personal och urologer, säger Ulf Berg. 

Djup kris

Dalarna har tagit tag i problemet men har haft svårt att både rekrytera, och behålla personal. 

–  Om man backar bandet bara två år tillbaka var vi nere i den djupaste krisen i urologin i Dalarna, säger Asbjörn Österberg, verksamhetschef Dalaurologin. 

Då fanns inte en enda fast anställd urolog. Idag finns det fyra. Men enligt Asbjörn Österberg behöver regionen anställa ytterligare 6-7 urologer för att få en stabil grund. Och regionen måste få läkarna att vilja stanna i kvar i Dalarna.  

Vad gör ni för att behålla läkarna då? Får de extra betalt? 

– Det löser inte allt. Det är ju så att i en bristsituation på urologer kan man ju gå var man vill och nästan diktera vilka löner man vill ha, så jag tror att man måste se till att konkurrera med annat. Bra boende, och kul på jobbet, säger Ulf Berg.  

I klippet kallar Dalaurologins verksamhetschef Asbjörn Österberg sin verksamhet för en “bad boy”, på ett av prostatacancerföreningens möten. Ulf Berg förklarar vad han anser krävs för att bli bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet