Stora skillnader i väntetid till behandling av prostatacancer – så ser det ut i din region

Uppdaterad
Publicerad

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform och drabbar män i hela landet. Men hur snabbt männen får behandling beror helt på var de bor. Det är stor skillnad mellan regionerna. 

Region Dalarna har längst väntetider. Blekinge kortast.  

– Köerna är genomgående för långa. Det finns mått uppsatta på hur långa de egentligen borde få vara. Men inga regioner klarar det målet, säger Calle Waller, vårdpolitisk talesperson, nationella Prostatacancerförbundet.

I klippet ovan hör du Calle Waller förklara varför man, enligt honom, alltid måste utgå från att det är bråttom med behandling.

Vården – Val 2022

Uppdrag granskning och lokala nyheter har jämfört regionernas väntetider över fem år, 2017-2021. Under den tiden har region Dalarna haft en och en halv månad längre väntetid från diagnos till behandling i median, än region Blekinge, Sörmland och Jönköping som är bäst i landet. 

– Det är alltså inte godkänt att vi har så här långa köer och det jobbar vi aktivt med. Jag är den första att beklaga att vi inte har kommit längre, säger Ulf Berg (M) regionstyrelsens ordförande i Dalarna.

Så många män drabbas av prostatacancer

Prostatacancer drabbar omkring 10 000 svenska män varje år. Men vården blir bättre på att upptäcka sjukdomen tidigt och fler överlever.   

– För 25 år sen fanns det 30 000 män som levde med prostatacancer. De flesta av dem var sent upptäckta. Idag lever fyra gånger fler med den här sjukdomen och de flesta upptäcks mycket tidigare tack vare nya metoder. Men de har helt andra vårdbehov som vården har svårt att klara av, säger Calle Waller.  

Kräver samverkan

Prostatacancer är en komplex sjukdom som kräver samverkan mellan olika vårdprofessioner, och utvecklingen har varit explosionsartad både när det gäller diagnostisering och behandling. Det gör det svårt för alla regioner att hänga med i samma takt.  

– Vården är möjligen jämlik på så vis att den inte är bra nånstans. Men därutöver är det väldig stor skillnad mellan regionerna, förklarar Calle Waller. 

”Helt oacceptabelt”

Han är kritisk till att regionerna inte lyckas leva upp till sjukvårdslagens portalparagraf där målet är att hälso- och sjukvård ska ges på lika villkor för hela befolkningen i Sverige. 

– Som representant för patienterna kan inte jag acceptera att man på ett håll får en behandling och på ett annat kanske får bättre behandling. Att man kan få vänta hundra dagar längre i en region längre än i en annan region, det är helt oacceptabelt.

Väntetider behandling prostatacancer

Dalarna, 106 dagar i median

Skåne, 102 

Uppsala, 99,5 

Jämtland, 97 

Västerbotten, 90 

Värmland, 85 

Västra Götaland, 82 

Örebro, 80 

Halland, 79 

Östergötland, 78 

Stockholm, 78 

Kalmar, 77 

Västmanland, 69 

Kronoberg, 68 

Gävleborg, 66 

Västernorrland, 63,5 

Blekinge, 63 

Jönköping, 63 

Södermanland, 63 

Norrbotten –  

Gotland -

(siffrorna visar antal dagar i väntetid i median från diagnos till behandling under perioden 2017-2021. Resultat från grupper med färre än 5 fall redovisas ej separat.)

Källa: Nationella prostatacancerregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet