Foto: Johan Nilsson / TT

Dalarna i botten när det gäller antal givna vaccindoser

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen presenterade Folkhälsomyndigheten siffror över hur många som vaccinerats i länet. Dalarna låg inte särskilt bra till. Nu förklarar vaccinsamordnare Olof Ehrs varför.

– Vi har absolut inte varit ineffektiva. Siffrorna kommer att rätta till sig på måndag, säger Olof Ehrs om den dåliga vaccinationshastighet i Dalarna som visade sig i de siffror som Folkhälsomyndigheten presenterade på tisdagen.

Den här veckan används många vaccindoser till gruppen äldre med eget boende. För dessa blev det en viss fördröjning med vaccineringen för att ge en möjlighet att kunna kalla dessa till vaccination på vårdcentral.

Coronaviruset i Dalarna

Därför väntas enligt Olof Ehrs Dalarnas vaccinationsstatistik förbättras avsevärt i de siffror som rapporteras på måndag. I gårdagens riksstatistik var Dalarna fyra från slutet med 1,09 givna vaccindoser per hundra invånare. Norrbotten toppade tabellen med 2,42 givna doser per 100 invånare.

”Det sker en eftersläpning i dessa siffror. Andra regioner rapporterar in de doser som har levererats ut till vårdcentralerna”, förklarar Region Dalarna i ett pressmeddelande den till synes ineffektiva vaccinationstakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet