Region Dalarna sekretessbelägger uppgifter om antalet vårdplatser över tid, med hänvisning till den militära upptrappningen omkring Ukraina. Foto: Ann-Louise Julin /SVT

Dalarna vägrar lämna ut uppgifter om vårdplatser – hänvisar till säkerhetspolitiska läget

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om region Dalarnas stängda vårdplatser beläggs med sekretess med hänvisning till Rysslands militära upptrappning omkring Ukraina.

– Det handlar om att hälso- och sjukvården är en del av totalförsvaret, säger pressansvariga Ann-Sofie Masth.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk:

– Ett oerhört krystat argument.

SVT har kontaktat en rad regioner med samma frågeställning kring öppna och stängda vårdplatser över tid. Flera regioner har lämnat ut uppgifterna, men hos region Dalarna är de belagda med sekretess.

Pressansvariga Ann-Sofie Masth hänvisar till ”det nuvarande säkerhetspolitiska läget i Europa” och skriver vidare att man finner stöd för detta i offentlighets- och sekretesslagen.

Dalarna och kriget i Ukraina

Vem har gjort den här bedömningen?

– Det är de som lämnar ut uppgifter som ansvarar för det, säger Ann-Sofie Masth.

Hur hänger det säkerhetspolitiska läget ihop med antalet vårdplatser?

– Det handlar om risk- och sårbarhetsanalyser avseende fredstida krissituationer. Den osäkerhet som råder i Europa just nu, med Ryssland och Ukraina, det påverkar vår formulering och våra analyser.

”Sköt sjukvården”

Att det säkerhetspolitiska läget i Ukraina och Ryssland är en fredstida krissituation för Sverige, och i förlängningen hur uppgifterna om vårdplatser skulle vara känsliga, säger Ann-Sofie Masth beror på att man är en del av totalförsvaret.

– Vi är en del av försvarsmakten. Om det händer något så kan det här vara känsliga uppgifter, säger Ann-Sofie Masth.

Nils Funcke, expert på yttrandefrihetsfrågor, tycker att beslutet är anmärkningsvärt.

– Det är ju regeringen och utrikesdepartementet som avgör om vi ska inta någon form av beredskapsläge i landet. Vad jag vet har de inte gjort det, säger han.

Det är inte regionerna som kan bedöma det?

– Nej, sköt sjukvården och låt säkerhetspolitiska frågor avgöras av de myndigheter som har kompetens och befogenheter. Regionerna får inte hitta på en egen variant på det här, säger Nils Funcke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet