Foto: SVT

Dalarnas ambulanshelikopter flyger mer än planerat

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas ambulanshelikopter används mer än vad som var planerat. Det visar Svensk Luftambulans delårsrapport.

Inför nästa år utökas nu budgeten för Dalarnas helikopter med två miljoner kronor till drygt 35 miljoner kronor. Det innebär ytterligare 100 flygtimmar.

Till det tillkommer cirka 15 miljoner kronor som Landstinget Dalarna får betalt av andra landsting för helikoptern och vård av patienter från andra delar av landet.

800 larm hittills i år

– Vi har haft ungefär 800 larm hittills i år som vi har lyft på, berättar helikopterläkare Mats Hellström när SVT gör ett besök på basen vid flygplatsen i Mora.

– En del får vi motbud på. Vi har gått fram på ungefär 500 larm och tagit hand om patienten, fortsätter Mats Hellström som är en av de åtta helikopterläkarna som turas om på helikoptern.

 På helikoptern i Mora jobbar ett tjugotal personer som avlöser varandra så att  man alltid är  beredda att lyfta. Tre minuter kan det ta från larm till att man lyfter när det gått som snabbast.

500 patienter hittills i år

De gör en halvtid där och den andra delen av sin tjänst gör de på sjukhuset. På helikoptern i Mora jobbar ett tjugotal personer som avlöser varandra, så att helikoptern alltid är beredd att lyfta.

Tre minuter kan det ta från larm till att man lyfter när det gått som snabbast. Med 500 patienter hittills i år, så är det i snitt närmare två personer varje dag som fått direkt hjälp av ambulanshelikoptern.

– Ekonomiskt blir det ett nollsummespel. Vi får täckning för de kostnader vi har för patienter från andra län, säger Dalalandstingets ekonomidirektör Peter Hansson om de cirka 15 miljoner om året som landstinget debiterar andra landsting.

TV: Se inslaget om ambulanshelikoptern

LÄS MER: Första larmet för Dalarnas ambulanshelikopter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.