Man har också jämfört lönenivåerna på kommunnivå och bland de inrapporterade kommunerna har Vansbros lärare sämst medellön och Borlänge högst med 35.223 kronor i månaden.  Foto: TT Nyhetsbyrån/arkiv

Dalarnas lärare har sämst lön i landet

Uppdaterad
Publicerad

Lönenivån för länen i Sverige kan skilja sig med tusentals kronor för lärarna och enligt siffror från Lärarnas Riksförbund hamnar Dalarnas lärare som de sämst betalda i hela landet.

Lärarnas Riksförbunds medlemmar, grund- och gymnasielärare runt om i Sverige har rapporterat in sina löner för 2018 och enligt de siffrorna har Dalarnas lärare betydligt lägre medellön än flera andra län.

– Det är sorgligt att lönerna inte hängt med här, säger Hanna Meijer Holmqvist, distriktordförande i Dalarna.

– Lärare är inte trogna att stanna kvar på samma arbetsplats som man gjorde förr. Nu är man mer beredd att flytta på sig för jobbar, menar hon.

Hanna Meijer Holmqvist, distriktsordförande Lärarnas Riksförbund Dalarna.

Stockholmslärarna bäst lön

Högst månadslön finns i Stockholms län där medellönen ligger på 38 930 kronor, jämfört med Dalarnas medellön på 33 567 kronor.

– Det är riktigt illa. Politikerna måste förstå hur viktigt det är att rekrytera och behålla behöriga lärare och vi i Dalarna måste ju följa med resten av landet, säger Hanna Meijer Holmqvist.

”Politiker måste förstå verkligheten i skolan”

– När det är så tight med folk får det ju också konsekvenser för arbetsmiljön så i stort handlar det inte bara om lönen, menar hon.

– Finns det ingen luft i systemet, blir det på bekostnad av människor. Politiker måste förstå verkligheten i skolan och ett förebyggande arbete måste göras.

– Vi försöker påverka så mycket vi kan, avslutar hon.

Vansbro sämst – Borlänge bäst

Man har också jämfört lönenivåerna på kommunnivå och bland de inrapporterade kommunerna har Vansbros lärare sämst medellön och Borlänge högst med 35.223 kronor i månaden. 

Medellönen 2018 i Dalarnas kommuner

Visa

Borlänge: 35.223

Falun: 34.170

Ludvika: 32.094

Mora: 34.938

Vansbro: 31.411

De andra kommunerna i Dalarna har ännu inte rapporterat in uppgifter till Lärarnas Riksförbund.

Källa: Lärarnas Riksförbund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer