Se den nya maskinen göra en flytande cocktail av dalfolkets matrester. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Matrester från Dalarna blir biogas i Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

Nu har dalakommunernas gemensamma förbehandlingsanläggning för matavfall invigts. På onsdagskvällen drogs den nya matavfallsmaskinen igång på Fågelmyra avfallsanläggning i Borlänge.

Planen är att det matavfall som framöver samlas in i länets kommuner  ska passera genom maskinen och bli en ”slurry” som sedan ska transporteras i tankbil till en anläggning i Huddinge där slurryn omvandlas till biogas och biogödsel.

– Det här möjliggör en egen sådan anläggning i Dalarna, förhoppningsvis inom tre år, säger Christian Olhans som är affärsområdeschef för avfall vid Borlänge Energi.

 Att det är långt till Huddinge ska inte förstöra miljönyttan med den nya ordningen.

– Motsvarande fem procent av den energi som kan utvinnas ur en last går åt till transporten, säger Christian Olhans.

 Lena-Stina Björklund som är avfallsansvarig vid det kommunala avfallsbolaget i Mora, Orsa och Älvdalen  konstaterar att den ursprungliga tanken med att samla ihop matavfallet var att det skulle kunna bli biogas.

– Sedan har vi haft kompostering under en längre period, men nu blev det här verklighet i och med att vi kunnat samarbeta så det är jätteroligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.