Energi- och klimatstrategen Annika Varghans berättar om satsningen i klippet. Foto: SVT

Biogas i Borlänge får rekordstöd

Uppdaterad
Publicerad

En anläggning i Borlänge för tillverkning av biogas ser alltmer realistisk ut. Naturvårdsverket har beviljat ett rekordstort stöd till Dalarna för bygget av anläggningen, som redan diskuterats under flera år.

Företaget Gasum planerar att producera biogas från hushållens avfall samt från gödsel och industriellt avfall. Företaget har beviljats stöd från den nationella miljösatsningen Klimatklivet på runt 156 miljoner kronor. Det är det största investeringsstödet som någonsin beviljats till Dalarna av Klimatklivet.

Länsstyrelsen Dalarna har varit involverad i samband med ansökningen och där är man nöjd med att stödet nu beviljats.

Dalarna – Klimatet i fokus

– Med den här anläggningen kommer vi att kunna producera biogas själva i Dalarna och slipper att skicka matavfall till Stockholm för att det ska bli biogas som vi gör idag, säger Annika Varghans, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen Dalarna.

Hushållskompost blir lastbilsbränsle

Gasen kommer att kunna användas som bränsle för att köra lastbilar på, och anläggningen ska placeras någonstans i närheten av Borlänges återvinningscentralen i Fågelmyra. Den planerade gasproduktionen motsvarar 120 gigawattimmar om året, vilket grovt räknat motsvarar ungefär 15 miljoner liter diesel.

Ännu återstår flera typer av tillstånd för verksamheten. Anläggningen beräknas kosta totalt 355 miljoner kronor och det nu beviljade bidraget motsvarar cirka 45 procent av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet