Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket snö går det åt per meter Vasaloppsspår? Och vad är målet i framtiden? Hör sportchefen Tommy Höglund berätta i klippet: ”Tänk om spåren såg ut som en golfgreen”. Foto: SVT

Så ska Vasaloppet använda mindre konstsnö: ”Jämnar till terrängen”

Uppdaterad
Publicerad

Ett varmare klimat har gjort att Vasaloppet numera är beroende av konstsnö för att snösäkra evenemanget. Men i framtiden hoppas arrangören kunna minska snötillverkningen genom att platta till marken.

– Om underlaget blir plattare går det åt mindre snö. I dag går får vi tillverka för att täcka till exempel håligheter och stenar, säger sportchefen Tommy Höglund.

Jämförelser av Sveriges årsmedeltemperatur visar att den ökat 1,9 grader perioden 1991-2020 jämfört med 1861-1890. Den största ökningen har skett de senaste 30 åren (1-1,5 grader) och som mest under vintrarna, enligt en rapport från SMHI.

Dalarna – Klimatet i fokus

Dyrt att tillverka konstsnö

Vasaloppet använt sig av konstsnö sen 2007 för att kunna snösäkra evenemanget

Kostnaden för att lägga ut snö är, enligt Tommy Höglund, en miljon kronor per mil. En kostnad som har ökat det här året på grund av dyrare el och högre drivmedelspriser.

Men i framtiden hoppas Vasaloppet alltså att man ska kunna minska sin tillverkning av konstnsö.

Så mycket konstsnö går det åt – hör honom berätta i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet