Starta klippet för att höra Lena-Stina Björklund, avfallschef NODAVA, berätta om vad som lett till att Orsa är landets tredje bästa kommun på matavfallssortering. Foto: TT, SVT

Dalarna näst bäst i landet på att ta till vara matavfall

Uppdaterad
Publicerad

Orsa är landets tredje bästa kommun när det kommer till att ta hand om matavfall. Och hela länet är näst bäst i landet på att ta till vara på det matavfall som källsorteras.

I Dalarna är vi sisådär på att ta hand om vårt avfall. Men när det gäller nyttjandet av källsorterat matavfall, alltså att ta till vara på näringsämnen eller göra biogas eller biogödsel, så är vi faktiskt riktigt bra.

Till och med så pass bra att dalfolket är näst bäst i landet enligt Avfall Sverige, som är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering.

Dalarna – Klimatet i fokus

Orsa tredje bästa kommun i landet

Allra bäst i länet på det här är Orsa. Deras matavfall behandlas till 70 procent biologiskt genom att rötas eller komposteras, och det gör Orsa till den tredje bästa kommunen i Sverige på att ta hand om invånarnas matavfall.

– Vi drog igång med sorterandet i Orsa kring år 2006. Då gjorde vi bra förstudier av hur andra hade gjort och drog nytta av deras erfarenheter, säger Lena-Stina Björklund, avfallschef för NODAVA som ansvarar för vatten och avfall i norra Dalarna, och fortsätter:

– Sen satsade vi mycket på information till kunderna om hur det här skulle gå till. Och vi beslutade även att det skulle vara obligatoriskt för alla hushåll och verksamheter att sortera ut matavfall, och det tror jag är en stor framgångsfaktor till att vi faktiskt får in matavfall från alla.

13 av 15 kommuner sorterar sitt matavfall

I nuläget sorterar 13 av samtliga 15 dalakommuner sitt matavfall. De som återstår är Säter och Ludvika, och under nästa år är planen att även de ska börja med matavfallssorteringen.

Bästa länet på att ta hand om matavfall är Västmanland.

Är du nyfiken på att ta del av mer statistik över hushållsavfallet i Sverige? I så fall kan du klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet