SSAB tar höjd för att kunna växa i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

SSAB i Borlänge nuvarande miljötillstånd är sedan 2002 och nu när man nu skall söka nytt tillstånd så tar man höjd för att kunna utöka verksamheten. På tisdag hålls ett samrådsmöte med allmänheten där företaget skall berätta mer om vad de eventuellt tänker göra i framtiden.

Företaget passar på att söka tillstånd för att kunna bygga och öppna en ny glödningsanläggning och en ny metallbeläggningsanläggning inne på området.

– Det är inga beslut fattade än men vi vill skapa förutsättningar för att kunna realisera vår strategi att växa inom högfasthetsstål, säger Mia Eriksson, plats och produktionschef SSAB Borlänge.

Vill kunna dubblera naturgaslager

Man vill också skapa förutsättningar för att kunna dubblera lagret av naturgas (LNG) idag har man ett tillstånd på 500 ton LNG. Till det behöver man bygga en ny järnvägsterminal inne på området då man tänker sig att börja frakta mer LNG på järnväg. Riskerna med en fördubbling av gaslagret är något företaget kommer att utreda.

– Säkerheten är jätteviktig för oss och vi är vana att hantera brandfarliga varor och gas. Men jag känner mig väldigt trygg med de arbetssätt vi har och på det sätt vi gör riskbedömningar vi gör men visst är det en utmaning, säger Mia Eriksson.

”Egentligen går det inte ihop”

SSAB har som mål att bli helt fossilfria år 2045 hur går det ihop om ni skall utöka lagret med naturgas?

– Egentligen går det ju inte ihop, naturgas är ju inte ett fossilfritt bränsle. Men tekniken för att använda till exempel biobränsle är precis densamma som för naturgas så den dag det finns biogas i dom mängder vi behöver så blir det en väldigt lätt omställning för oss, berättar Mia Eriksson.

Här kan du läsa mer om samrådet på tisdag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.