Kristdemokraterna ser ut att ta plats på dalabänken igen. Foto: Janerik Henriksson, TT

Dalarnas politiker i riksdagen – S och MP förlorar medan KD vinner

Uppdaterad
Publicerad

Dalabänken i riksdagen kommer att se annorlunda ut efter valet. Enligt valnattsresultatet tappar Socialdemokraterna och Miljöpartiet mandat medan Kristdemokraterna tar ett mandat.

– Det blir en röst mindre som kämpar för välfärd och våra gemensamma resurser, säger Roza Güclü Hedin som nu riskerar att förlora sin plats i riksdagen.

”Fantastiskt att komma tillbaka”

Socialdemokraterna har idag fyra mandat i riksdagen – nu ser man ut att landa på tre mandat. Miljöpartiet tappar sitt enda mandat och Kristdemokraterna, som idag inte är företrädda på dalabänken, ser ut att ta ett mandat.

Val 2018 Dalarna

– Det vore fantastiskt att få komma tillbaka, vi har varit utanför i åtta år, säger Lennart Sacrèdeus som står två på riksdagslistan. 

Kristdemokraternas dalalista toppas dock av EU-parlamentarikern Lars Adaktusson. Vem som får dalamandatet för Kristdemokraternas del är oklart.

Dalabänken enligt valnattsresultatet

Moderaterna 2

Centerpartiet 1

Liberalerna 0

Kristdemokraterna 1 (+1)

Socialdemokraterna 3 (-1)

Vänsterpartiet 1

Miljöpartiet 0 (-1)

Sverigedemokraterna 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet