”Den har varit helt magisk” – hör skogsbiologen Sebastian Kirppu berätta om Grönsåstallen. Foto: SVT

Dalarnas största tall har stupat – ”Blev som en stöt i bröstet av sorg”

Uppdaterad
Publicerad

En av Dalarnas största, äldsta och mest omtalade jättetallar har stupat – den så kallade Grönsåstallen mellan Särna och Mörkret. Och tallen sörjs av naturvänner som att en personlig vän gått ur tiden.

Skogsbiologen Sebastian Kirppu var den som för några dagar sedan upptäckte att den över 500 år gamla och enormt omfattande gammeltallen fallit i marken efter en hård vinter. Troligen har trädet gett vika i vinden efter att mängder av blötsnö frusit fast i grenarna.

– Det gick en stöt genom bröstet, säger Sebastian Kirppu.

En av få stora tallar

Ortsbor, skogsintresserade och turister har i åratal vandrat till den urgamla så kallade mormorstallen som finns i ett skogsområde intill Grönsåsens fäbod. En av få riktigt gamla och stora tallar som funnits kvar utanför själva fjällområdet.

– Det är tråkigt att den inte finns längre. Vår och kommande generationer kommer inte att få uppleva det här eftersom det tar mellan 500 och 600 år att återskapa sådana här gammeltallar, säger Sebastian Kirppu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.