Lisa Öberg upptäckte världens äldsta träd. Hör henne kommentera slitaget som skett sen dess. Foto: Leif Kullman/SVT/Lisa Öberg

Gamla granens upptäckare: ”I värsta fall kan Old Tjikko dö”

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Öberg som upptäckte världens äldsta gran Old Tjikko berättar att läget kan bli allvarligt men att det går att lösa om rötterna inte förstörs.

2004 upptäckte Lisa Öberg och hennes man Leif Kullman Old Tjikko på Fulfjället i Dalarna. Då var marken runt granen täckt av renlava som skydd och fuktning för trädets rötter. Nu har 16 år gått och laven runt granen är borta.

– Slitaget har ökat markant. Och på ett ganska runt område runt granen saknas markvegetation helt och håller. Men det är naturligt med tanke på alla besökare som kommer för att se Old Tjikko, säger Lisa Öberg och fortsätter.

– Granen ser ut att må bra idag, men om det inte blir någon ändring kan den bli sjuk, i värsta fall kan Old Tjikko dö, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Old Tjikko

Mer i ämnet