Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskarna visar upp 15 små, men genetiskt exakta, kopior av det rekordgamla trädet Old Tjikko. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Världens äldsta träd har ”fått barn” – forskare har lyckats klona Old Tjikko

Uppdaterad
Publicerad

Världens äldsta gran, Old Tjikko, har ”fått barn”. Forskare har lyckats klona det gamla trädet som står i Fulufjällets nationalpark i norra Dalarna.

– Väldigt hedersamt, säger Eva Persson, tekniker på forskningsstationen Skogforsk i Skåne.

Forskningsstationen fick för tre år sedan uppdraget att på konstgjord väg försöka klona Old Tjikko som beräknas vara mer än 9500 år.

Uppdraget är en del av ett konstprojekt. Old Tjikko har hittills under alla år klonat sig själv på naturlig väg på fjällsluttningen och aldrig tidigare har forskare genomfört så kallad ympning på ett så gammalt objekt.   

Old Tjikko

I dag har det lyckats och forskarna kan visa upp 15 små, men genetiskt exakta, kopior av det rekordgamla trädet.

Skotten frodas i växthuset

Forskarna samlade först ihop årsskott från trädet på Fulufjället och nu har skotten vuxit uppemot tio centimeter i anläggningen utanför Svalöv.

– Det här var ett svårt projekt men det har lyckats jättebra. De växer ju betydligt bättre här i växthuset än på Fulufjället, säger forskaren Andreas Helmersson vid Skogforsk.

Hör hur forskarna lyckats ympa världens äldsta träd i klippet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Old Tjikko

Mer i ämnet