Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder på det gamla trädet som nu har brutits av ungefär en meter från toppen. Foto: Tommy Lönnebacke

Världens äldsta träd har gått av – tung snö knäckte Old Tjikko

Uppdaterad
Publicerad

Tung snö har knäckt granen Old Tjikko som står på Fulufjället i Älvdalens kommun.

– Den ser väldigt luggsliten ut nu, säger fjällguiden Tommy Lönnebacke som upptäckte toppbrottet.

Han skulle guida en fotograf till det välkända trädet tidigare i veckan när han upptäckte att toppen på den 9500 år gamla granen hade knäckts.

– Ungefär en meter är borta, säger Tommy Lönnebacke.

Old Tjikko

”Kommer att överleva”

Årets vinter har varit ovanligt hård i fjällen i norra Dalarna. Stora mängder tung snö har under lång tid frusit fast i trädgrenarna med massor av toppbrott som följd.

– Men Old Tjikko kommer att överleva. Det är ju rotsystemet som är 9500 år gammalt och det har ju klarat sig, men själva trädet ser helt annorlunda ut nu, säger Tommy Lönnebacke.

I klippet: Se hur trädet såg ut tidigare och hur det ser ut i dag!

Det här är Old Tjikko

Old Tjikko upptäcktes när forskare undersökte trädgränsen på Fulufjället i Dalarna. Att träden kan klättra högre och högre upp på fjällsluttningarna tyder på att klimatet förändras.

Granar kan föröka sig genom att slå nya rötter från grenarna. Det är så Old Tjikko har överlevt så länge, 9565. Under varmare perioder har granen stått mer upprätt som ett träd. När det varit kallare har granen levt som en buske som kan klara vintern skyddad under snön. Granen Granen är en klon och den största stammen som sticker upp idag är några hundra år gammal.

Källa: Sveriges nationalparker, Fulufjällets nationalpark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Old Tjikko

Mer i ämnet