Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sofie Lind/SVT

Så ska världens äldsta träd stoppas från att trampas ihjäl av turister

Uppdaterad
Publicerad

Granen Old Tjikko, vars rotsystem är cirka 9500 år gammalt, har hotats av rejält slitage eftersom många besökare vill se trädet på nära håll. Nu satsar Länsstyrelsen Dalarna på att rädda trädet.

– Vi vill styra in våra gäster mot en plattform för att undvika att så mycket slitage som möjligt, förklarar Ingvar Hallstensson, naturbevakare och Länsstyrelsen Dalarnas projektledare på plats på Fulufjället.

Hade det inte varit lättare att sätta upp en skylt, ”gå inte nära trädet”?

Old Tjikko

– Jo, förvisso, men det krävs ändå någon form av staket. Från början har vi haft ett rep som människor klivit över och inte respekterat, men nu blir det mer ordentligt byggt, säger Hallstensson.

Spångar för sex ton ska läggas ut

Det ska sättas upp ett räcke i metall kring Old Tjikko men tillfälligt har ett staket i trä satts upp för att hindra turisterna från att komma nära trädet.

Materialet till platån och staketet har flugits ut till platsen tillsammans med sex ton virke till spångar som ska läggas i området. Allt är ett led i att hindra slitage på Fulufjället.

Se mer i klippet om hur det såg ut vid arbetet – och hur stort slitaget blivit på bara drygt en decennium.

Old tjikko – En trädklon som tillhör bland de äldsta

Old Tjikko, bland genetiska individer betraktat, är ett av världens äldsta träd vars rotsystem är cirka 9550 år. Granen är en klon och den största stammen som sticker upp idag är några hundra år gammal.

Trädet, eller Old Tjikko som det kallas, upptäcktes när forskare undersökte trädgränsen på fjället. Att träden kan klättra högre och högre upp på fjällsluttningarna tyder på att klimatet förändras.

Granar kan föröka sig genom att slå nya rötter från grenarna. Det är så Old Tjikko har överlevt så länge. Under varmare perioder har granen stått mer upprätt som ett träd. När det varit kallare har granen levt som en buske som kan klara vintern skyddad under snön.

Källa: Sveriges nationalparker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Old Tjikko

Mer i ämnet