Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett väldigt spännande projekt” – hör om varför det gamla trädet på Fulufjället i Dalarna kan få evigt liv på ett sjukhus i Malmö i klippet. Foto: SVT

Old Tjikko kan få evigt liv i Malmös nya sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Granskotten från Old Tjikko ska om några år ställas ut i entrén i Malmös nya sjukhusområde. I en slags kuvös hoppas forskarna att en klon av det gamla trädet ska få evigt liv.

– Ett väldigt spännande projekt, säger Andreas Helmersson, forskare vid Skogforsk.

Det var två konstnärer som för några år sen kom med idén om att en klon av världens äldsta träd skulle placeras i det nya sjukhuset som nu byggs. De fick klartecken och tanken är att de ska återskapa miljön på Fulufjället där Old Tjikko står.

Odlas i skånskt växthus

Ett av granskotten ska därför planteras i en klimatkammare i sjukhusentren när bygget blir klart om närmare tre år. Under tiden får klonerna leva i växthuset i Skogforsk anläggning i Svalöv.

Old Tjikko

– Jag hoppas att klonen får evigt liv där. Den kanske överlever Old Tjikko, säger Andreas Helmersson som ansvarar för projektet.

Hör Andreas Helmersson berätta mer om projektet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Old Tjikko

Mer i ämnet