Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den lilla grenen – som förhoppningsvis ska växa sig stor – är klonad från Old Tjikko – som tros vara världens äldsta träd. Installationen kallas ”Granens tid”. I klippet får du höra reaktioner och se klonen i sin glascylinder. Foto: Johanna Holstein/svt

Region Skåne har lagt 7,9 miljoner på klonad gran

Uppdaterad
Publicerad

Utanför den nya vårdbyggnaden i Malmö står en klon av världens äldsta träd ”Old Tjikko” – med en prislapp på 7,9 miljoner kronor.

– En tveksam prioritering, säger slöseriombudsmannen Philip Syrén.

Trädet står i en glascylinder i närheten av entrén vid den nya sjukhusbyggnaden i Malmö. Old Tjikko heter granens urmoder – och är ett 9 550 år gammalt träd som växer på Fulufjället i Dalarna.

92 miljoner på konst

Det hela kostar 7,9 miljoner kronor, något som den ideella föreningen Skattebetalarna uppmärksammat, och är en del av de 92 miljonerna som Region Skåne lägger på konst i den nya sjukhusbyggnaden. En kostnad som klubbades 2017.

Old Tjikko

Utöver det kommer det kosta mellan 1 500 och 5 000 kronor om året att bibehålla rätt klimat i glascylindern där trädet är planterat.

”Kärnverksamhet som svajar”

Slöseriombudsmannen Philip Syrén på Skattebetalarnas förening kallar trädinstallationen för resursslöseri.

– Det är ingen naturlag att man måste lägga skattepengar på konst. Har man en kärnverksamhet som svajar så måste det alltid gå först, säger han.

”Kanske tagit annat beslut idag”

Det är ett verk som bjuder in till funderingar om tid, enligt Nilsmagnus Sköld som är projektledare för konst i Region Skåne. Samtidigt förstår han kritiken – särskilt nu i tider av kris med vårdköer, strejker och en pressad ekonomisk situation.

– I dag hade man kanske inte tagit samma beslut eftersom det är andra tider nu. Och beslutet går inte att ta tillbaka eftersom det har gjorts upphandlingar och avtal med konstnärerna, säger han.

Konsten i nya vårdbyggnaden i Malmö

 • 12,3 miljarder är den totala kostnaden för det nya sjukhusområdet i Malmö – för investeringen i själva bygget där bland annat konsten ska ingå
 • 92 miljoner – 0,75 procent av kostnaden ska gå till konst enligt ett beslut som klubbades 2017
 • ”Granens tid” har kostat 7,9 miljoner kronor – och är gjord av konstärsduon Goldin+Senneby
 • Produktionsbudgeten har varit 7 miljoner kronor – här ingår kostnaden för ympningen/produktionen av kloner
 • Produktionen av kloner har uppgått till 115 918 kronor och har vuxit upp i Svalöv i växthus
 • Konstnärligt arvode har varit 900 000 kronor
 • Övriga större konstverk på nya sjukhusbyggnaden är dessa:
  – Platsens ljus – 3,5 miljoner kronor
  – Träd att se himlen genom – 2,9 miljoner kronor
  – Conflux 2,2 miljoner kronor
  – Årsringar 1,7 miljoner kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Old Tjikko

Mer i ämnet