Teaterchefen berättar om det märkligaste året hon någonsin varit med om. Foto: Anders Hansson, SVT

Dalateatern övervintrar genom pandemin med digitala skådespel

Uppdaterad
Publicerad

Inställda föreställningar och premiärer, totalt publiktomt och inga biljetter som ger inkomster. Det är verkligheten för Dalateatern just nu som inte kan spela för publik någonstans i länet.

Men det är ändå inte helt nattsvart. Några digitala satsningar har lett till att de kunnat nå ut till en publik på internet.

Och ekonomiskt räddas situationen av att Dalateatern redan i utgångsläget finansieras med skattepengar. De pengarna betalas ut även om teatern inte kan ta emot någon publik.

Coronaviruset i Dalarna

– Våra publikintäkter har dalat helt och hållet, men i och med att vi är en länsteater och är skattefinansierade så är vår situation avsevärt mycket bättre än för det privata kulturlivet som lever på biljettintäkter och är helt nollställda nu, säger Lisa Hugosson som är teaterchef på Dalateatern.

Hör mer i klippet om hur Dalateatern tacklar situationen med tomma salonger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet