• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Kulturchefen i Region Dalarna berättar om krisen i nöjesbranschen. Foto: Anders Hansson, SVT

Kulturutövare i Dalarna riskerar att slås ut ekonomiskt som en följd av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Folksamlingsförbudet riskerar att driva musiker, och andra kulturarbetare som är beroende av inkomster från publik, i konkurs. Det är den dystra prognosen från Region Dalarnas kulturchef.

Det är främst musiker och de som frilansar inom kulturlivet som till exempel skådespelare som har det tufft nu. Men även arrangörer av kulturevenemang och biografer. När det som brukar vara ett hav av publik inte får existera längre på grund av coronarestriktionerna försvinner hela inkomsten för många som lever av sitt kulturarbetare.

– Jag tror att vi kommer att få se en hel del konkurser under det kommande året, säger Malin Lagergren som är kultur- och bildningschef på Region Dalarna.

Coronaviruset i Dalarna

Många av de kulturutövare som normalt klarar sig bra har nu vänt sig till staten och även till regionen för att få stöd.

Hör mer om krisen i kulturbranschen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet