Hittills har 113 vildbihotell registrerats i Dalarna. Foto: Naturskyddsföreningen

Dalfolket duktiga på att hjälpa bina

Publicerad

Sedan Naturskyddsföreningen drog igång kampanjen ”Bivänlig nu” byggs det bihotell som aldrig förr. Inte minst här i Dalarna där det på bara en månad registrerats över 100 hotell i länet.

En tredjedel av Sveriges cirka 270 olika biarter, där alla utom honungsbiet klassas som vilda, är i dag rödlistade och ännu fler räknas som hotade. Anledningarna är flera, men de största hoten anses vara förändringar i landskapet och bristen på blommande ängar. Även användning av bekämpningsmedel slår hårt mot bin och andra insekter.

Dalfolket engagerade – har byggt över 100 bihotell

Ett sätt att hjälpa bina är genom att bygga boenden åt dem. Och i Dalarna har engagemanget kring just den biten varit stort. Länet erbjuder i nuläget hela 113 stycken vildbihotell, något som resulterat i en andraplats på Naturskyddsföreningens lista över antal vildbihotell per 10 000 invånare.

Toppar listan på antalet bihotell per invånare gör Gotland. Och sett till bara antalet bihotell så ligger Stockholm i topp med 703 stycken.

Målet är 5 000 bostäder runt om i landet

Totalt har över 3 000 bihotell registrerats i Sverige sedan den 8 maj och Naturskyddsföreningen har som målsättning att minst 5 000 ska byggas av bivänner runt om i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.