Dalfolket ska få mer hjälp till operation

Uppdaterad
Publicerad

Folk som tvingas stå i operationskö länge kan behöva hjälp av Region Dalarna att utnyttja sin vårdgaranti och få operationen utförd utanför länet där det finns ledig kapacitet. Det säger Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Sofia Jarl (C), som ser fram mot en översyn av hur regionens vårdlotskansli jobbar.

Efter 90 dagar i operationskö har patient enligt vårdgarantin rätt att på den egna regionens bekostnad få operationen utförd på annan klinik där det finns ledig kapacitet. 

Men många känner inte till garantin eller drar sig för att begära hjälp med att komma vidare i vårdkedjan.

Med de operationsköer som finns i Dalarna borde vårdgarantin kunna nyttjas av fler. En av de som anser det är Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Sofia Jarl (C). Hon säger att hon uppfattar det som att Region Dalarna idag inte jobbar tillräckligt med att hjälpa sina invånare till operationer utomläns på det sätt som man borde.

I klippet ovan berättar Jarl hur hon vill att vårdlotsen förbättrar sitt arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.