”Klen tröst när det är lapp på luckan i alla regioner” – Prostatacancerförening om effektivare vårdlots

Publicerad

Det är bra att patienter i högre utsträckning kan hänvisas till alternativa vårdställen. Men det löser inte problemen. Så kan prostatacancerföreningen Prolivs inställning till att Regionens nu ser över vårdlotskansliets arbete.

– Det är bra att man effektiviserar, men det är ju en klen tröst när det är lapp på luckan i samtliga regioner när det gäller åtgärder och operationer för patienter med prostatacancer, säger Arne Ludvigsson, ordförande i föreningen Proliv som organiserar män med prostatacancer.

Bottenligan

Läget är ansträngt i hela landet när det gäller urologi. Men i Dalarna ligger man i bottenligan,  bara omkring hälften av alla som köar för en åtgärd eller operation på kliniken får den vård de behöver inom 90 dagar.

– Vi ligger riktigt illa till och har i stort sett varit utan urologer i Dalarna. Men nu har vi faktiskt en urolog på plats och avtal med bland annat Västmanland som hjälper oss att bemanna under våren och vi har även ett avtal med en privat vårdgivare. Men det räcker förstås inte, säger Sofia Jarl (C), ordförande i  hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Dalarna.

Måste bli bättre

Arne Ludvigsson håller med om att det måste bli bättre och att regionen måste satsa på att bygga hållbara urologteam. I klippet berättar han om det och hur köerna påverkar cancersjuka som får vänta på hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.