Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dalregementets chef, Ronny Modigs berättar vilka fördelar han menar att USA-samarbeten kan ge Försvarsmaktens verksamhet i Dalarna. Foto: Johan Lundahl/SVT

Dalregementets chef välkomnar utökat samarbete med USA

Publicerad

Sverige har nyligen undertecknat ett försvarssamarbetsavtal som innebär att USA enklare får tillgång att nyttja Älvdalens skjutfält. Dalregementets chef Ronny Modigs menar att avtalet på sikt kommer ge större möjligheter för personal i Dalarna att öva med amerikaner.

– Det här samarbetet kommer att ge oss erfarenheter, utbyte och perspektiv. Det ger också en rad funktioner som vi inte har idag och som vi kan få stöd med, säger Ronny Modigs.

Ronny Modigs har lång erfarenhet av internationella samarbeten med bland annat USA. Han är utbildad på den amerikanska försvarshögskolan Command and General Staff College i Kansas och har varit chef för det svenska specialförbandet SSG som verkat i flera internationella sammanhang.

– Det här kommer förenkla samarbetet, annars måste man fatta ett avtal för varje tillfälle. Nu blir det standardiserat, säger han.

Nya avtalet gör USA snabbare att hjälpa

– Det handlar om att USA snabbare ska kunna komma hit om vi behöver hjälp, precis som i Norge där de redan har materiel på plats.

Vad är det för typ av materiel?

– Det kan vara fordon och tyngre materiel som tar lång tid att frakta. Då kan man enklare bara flytta dit personalen till den plats där materielen finns, säger Ronny Modigs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.