Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Sofie Lind berättar mer på plats utanför Älvdalens övningsområde. Foto: Sofie Lind/SVT

Nytt avtal ger USA tillgång till Älvdalens övningsområde

Uppdaterad
Publicerad

USA ska få obehindrad tillgång till 17 svenska militärbaser där Älvdalens övningsområde kan bli en av platserna. Avtalet mellan de båda länderna undertecknades i Pentagon under natten till onsdagen.

Älvdalen är ett av Europas största övningsområden och sedan tidigare används det ofta av andra nationer. Dess stora yta gör det till en av få platser där riktigt stora övningar och skarpskjutning med artillerigranater på långt avstånd går att genomföra.

Det nya avtalet ger USA möjlighet att bland annat genomföra övningar, placera ut militär personal samt förvara vapen och ammunition i området.

Krävs ”ja” i riksdagen

För att avtalet ska träda i kraft behöver riksdagen godkänna det med tre fjärdedelars majoritet. Dessutom behöver flera lagar skrivas om. Stödet i riksdagen är brett och försvarsminister Pål Jonson (M) hoppas att avtalet ska börja gälla under nästa år.

Övningsområdet i Älvdalen administreras via Skaraborgs regemente P4 men Försvarsmakten vill inte i nuläget lämna några kommentarer till vad avtalet kan innebära. I ett mejl till SVT Dalarna skriver de:

”De 17 geografiska platser som ingår i avtalet är identifierade i dialog mellan Försvarsmakten och amerikansk militär. Nu fortsätter arbetet med utformningen och hur många orter som faktiskt blir aktuella är idag för tidigt att svara på.”

HÄR ÄR DE SVENSKA MILITÄRBASERNA SOM OMFATTAS AV AVTALET

Berga: Regementsområde och övningsområde

Boden: Regementsområde och övningsområde

Halmstad: Regementsområde och flottiljområde

Härnösand: Övningsområde och hamn

Kiruna: Militärläger och övningsområde

Kristinehamn: Regementsområde och övningsområde

Kvarn: militärläger och övningsområde

Luleå: Flottiljområde

Ravlunda: Militärläger och övningsområde

Revingehed: Regementsområde

Ronneby: Flottiljområde

Såtenäs: Flottiljområde

Uppsala: Flottiljområde

Vidsel: Flygplats och test-och evalueringsområde

Visby: Regementsområde och övningsområde

Älvdalen: Militärläger och övningsområde

Östersund: Militärläger och övningsområden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.