Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi blir inlemmade i hela det här systemet. Det borde diskuteras mycket mer. ” Göran Greider kritiserar försvarsavtalet i klippet. Foto: SVT

Greiders skräckscenario efter avtalet: Donald Trump kan få inflytande i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Om försvarsavtalet ratificeras kan amerikanska soldater och militär utrustning placeras i Sverige. Nu varnar Göran Greider för att det kan urholka den nationella självständigheten. Men får mothugg av Patric Kronqvist.

– Det är också en anpassning till realiteten, säger Kronqvist, politisk redaktör på Expressen.

Det försvarsavtal som under onsdagen undertecknades av Sveriges försvarsminister Pål Jonson är ett förhastat drag som inte diskuterats tillräckligt, anser Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten och opinionsbildare.

– Jag menar att den nationella självständigheten urgröps i och med det här. Vi skulle behövt en mycket djupare debatt om all säkerhetspolitik de senaste åren, säger han.

Enligt Göran Greider har Norge, som har ett liknande avtal, haft en mycket tydligare debatt om frågan, som han menar kan få stora konsekvenser.

– Om man ska ta skräckscenariot: Om något år så har USA en överbefälhavare (presidenten är överbefälhavare i USA, reds. anm) som heter Donald Trump, som faktiskt har inflytande över vad som äger rum på svensk mark, säger han.

”Gör Sverige till ett säkrare land”

Avtalet mellan länderna gör Sverige till ett säkrare land, tror Patrik Kronqvist, politisk redaktör Expressen, som menar att det avtalet är nödvändigt.

– Det är också en anpassning till realiteten. Sverige har aldrig kunnat försvara sig på egen hand. Vi har varit beroende av den här hjälpen, säger han.

Enligt honom kan amerikanska soldater på plats i Sverige fungera avskräckande, för att skydda både Sverige och vårt närområde.

– Om man attackerar Sverige så attackerar man också USA. Om det värsta inträffar och Sverige blir indragen i krig, så kommer vi få betydligt snabbare hjälp, säger Patrik Kronqvist.

Se debatten i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.