När SVT Nyheter Dalarna kontaktar Daniel Lönn för en kommentar hänvisar han till ett SMS han skickat till tidningen Expressen. Foto: SVT

Daniel Lönn (SD) anses inte lämplig som nämndeman av Svea hovrätt

Uppdaterad
Publicerad

SD:s vice ordförande i Dalarna, Daniel Lönn, entledigas nu från sitt uppdrag som nämndeman i Svea hovrätt. Hovrättspresidenten anser att han inte är lämplig som nämndeman efter dialog gällande att han suttit i fyllecell för två år sedan, samt delat en bild på sociala medier där han poserar med vapen.

– Vi hade en dialog om händelserna och han fick redogöra sin bild och sin syn på sitt agerande. Då blev bedömningen med hänsyn till hans agerande och sin inställning till nämndemannauppdraget att han inte är lämplig, säger Monika Sörbom, hovrättspresident i Svea hovrätt.

Daniel Lönn sitter i kommunstyrelsen i Borlänge och är vice ordförande för Sverigedemokraterna i Dalarna.

Hovrätten fick in medieuppgifter

Enligt Monika Sörbom fick hovrätten in medieuppgifter från Dalarna om att Daniel Lönn hade blivit omhändertagen med stöd av lagen om berusade personer. Polisens ingripande är något som Daniel Lönn kritiserat i Borlänge tidning.

Kan man inte vara nämndeman om man suttit i fyllecell?

– Jo, det kan man. Men detta handlar också om hur förtroendet ser ut utifrån och vad vi kommit fram till efter den dialog vi hade med Daniel om hur han såg på det som inträffat, säger Monika Sörbom.

Ytterligare information som påvisade olämplighet

– Vi fick även till oss ytterligare information om att det fanns ett fotografi där han poserar med ett vapen som kan ge intrycket av att man har vissa uppfattningar om saker som inte är förenliga med nämndemannauppdraget, säger Monika Sörbom.

”Inget att skämmas för”

När SVT Dalarna kontaktar Daniel Lönn för en kommentar hänvisar han till ett SMS han skickat till tidningen Expressen.

”Jag har tagit del av hovrättens beslut, jag håller inte med om det. Jag kommer dock inte slösa onödig tid på ett överklagande då vi har ett viktigt EU-val att vinna.”

Om vapenbilden skriver han:

”Bilden är från då jag stolt fick äran att hedra stupade polska soldater som försvarat sitt hemland mot ryska och tyska aggressioner. Det är inget att skämmas för.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.