Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad dansbandsartisterna ser för lösningar – trummisen: ”Viktigt att vi hittar nya profiler” Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Så ska dansbandsmusiken leva kvar – sångaren: ”Våga dansa till nya band”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin slog hårt mot dansbanden – nu upplever flera band att publiken börjar hitta tillbaka. Men hur ska genren leva kvar i framtiden? Henrik Sethsson, sångare i Casanovas, tror att man måste hitta tillbaka till att det är ”ren glädje”.

– Det har blivit lite prestige i allt, säger han.

Under pandemin stod hela branschen still och flera dansband lades ner eller drog ner på verksamheten.

– Det var en seg start efter pandemin med publiktapp för alla dansarrangörer och band, säger Henrik Sethsson i bandet Casanovas.

Dansbandsveckan

Utmaningarna efter pandemin har varit att få tillbaka publiken men också ökade omkostnader.

– Nu känner vi att det börjar närma sig de publiksiffror vi hade innan pandemin och jag tror att vi kommer kunna hålla igång det här många år till, säger Kjetil Granli från Streaplers.

”Mindre prestige”

Vad behövs för att dansbanden ska finnas även i framtiden?

– Man ska tänka att man inte behöver vara bäst på att dansa, man kan bara gå ut och ha kul, lyssna på musik, säger Jimmy Lindberg i Casanovas.

Henrik från samma band håller med.

– Man måste hitta tillbaka till att det är ren glädje. Det har blivit lite prestige i allt, som vad du har för skor eller vilka band du dansar till.

Hör mer i videon vad dansbandsartisterna ser för lösningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dansbandsveckan

Mer i ämnet