Nina Funke, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Dalarna. Foto: SVT

Därför avpublicerar vi inte nyheter

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Kan ni plocka bort reportaget om mig från nyheterna?

Nej, det kan vi inte.

Nina Funke

Redaktionschef och ansvarig utgivare

Ibland får vi frågan om vi kan ta bort tidigare nyhetspubliceringar.

Önskemålet kan komma från människor som medverkat i våra nyheter, vid ett tidigare tillfälle, och inte längre känner sig bekväma med publiceringarna. 

Dalarna – Utgivarkrönikor

De hänvisar ibland till GDPR, att var och en har rätten till hur namn och personuppgifter används.

Men GDPR rymmer ett journalistiskt undantag.

De kan också hänvisa till att Facebook och Google har anmälningsfunktioner som delvis gör det möjligt att få bilder och personuppgifter borttagna eller inte längre sökbara.

Men varför är då nyheterna så restriktiva med avpubliceringar?

Det finns flera viktiga skäl till det. Nyhetsreportage är viktiga tidsdokument för eftervärlden, inte bara utifrån själva händelserna, utan också genom hur olika företeelser beskrivs i nyheterna över tid. De kan utgöra underlag för forskning och historieskrivning. 

SVT:s arkiv är verkligen en guldgruva. Det rymmer fantastiska historier om Dalarna och dess människor som finns bevarade från förr – men som också kommer att bevaras för framtida generationer att ta del av.

Att alldeles för lätt plocka bort publiceringar skulle kunna påverka trovärdigheten över tid.

Om vem som helst skulle kunna begära att delar av rapporteringen togs bort, vem mörkar då vad för vem och i vems intresse?

Vem äger då nyhetsberättelsen om Dalarna? 

Därför hänvisas alltid den som önskar att vi ska ta bort något som SVT Dalarna publicerat till mig som utgivare.  

När jag förklarar finns ofta förståelse för värdet av historieskrivning och trovärdighet över tid.

Men undantag då? Självklart finns undantag. Om vi publicerat något som är helt felaktigt så avpublicerar vi. När vi ändrar felaktigheter i artiklar berättar vi att de uppdaterats med ny information. Om vi haft felaktigheter i våra nyhetssändningar rättar vi felaktigheter i senare sändningar. I ovanliga fall kan det också finnas skäl att avpublicera, av andra mer personliga skäl, som hot och hat eller skyddad identitet.

Vi strävar efter öppenhet och transparens, genom att berätta hur vi jobbar och förstås rätta när vi har fel. 

Men avpublicerar gör vi helst inte.

Allt för att du som följer oss ska kunna vara trygg med att den bild SVT:s lokala nyheter ger av Dalarna 2019 ska finnas för framtida generationer kunna ta del av.

Utan att delar har suddats bort.

Fakta och tips: Så länge ligger nyheten kvar

SVT Dalarnas lokala nyhetssändningar finns att se på SVT Play i sju dagar.

På SVT Nyheters sajt är det mer varierat hur länge en nyhetspublicering ligger kvar. Det kan variera mellan en vecka till månader och år för exempelvis nyheter som får efterverkningar och följs upp. Då plockar vi upp äldre artiklar och lägger in som bakgrund för den som vill fördjupa sig eller inte hängt på hur allt började.

Men även om nyheten som inte ligger kvar på SVT:s nyhetssajt kan den förstås fortfarande vara sökbar på nätet.

Öppet arkiv i SVT Play: Här görs ett urval ur arkivskatten som återpubliceras. Innehållet uppdateras och byts ut regelbundet. Exempel på arkivmaterial med dalakoppling som ligger ute just nu är ett klipp när Kungen åkte Vasaloppet och så ligger två gamla avsnitt av programmet Trafikmagasinet, som spelades in i Falun, ute. I ett av avsnitten från 1978 visas veteranbilsfebern i Rättvik, bland annat.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Dalarna – Utgivarkrönikor

Mer i ämnet