Här spelar David Lagercrantz in mordserien Skrik från förr i Venjan

Uppdaterad
Publicerad

Vad hände egentligen med Sol Lars Jonsson i Venjan? Den frågan ställer sig David Lagercrantz som programleder det nya SVT-programmet Skrik från förr. En dokumentärserie i SVT om historiska mord.

Den nya TV-serien kommer i åtta avsnitt att skildra mord som utspelat sig från mitten av 1800-talet fram till 1930-talet.

Ett av de åtta avsnitten har nu spelats in i Venjan där handlingen kretsar kring det ouppklarade mordet på Sol Lars Jonsson. En man som försvann i november 1892 och flöt upp i Vanån våren efter – när isen släppte. Obduktionen visade att han bragts om livet via strypning.

– Vi har funnit massor av dramatiska fall som har lärt oss mycket om tiden då det skedde, och att det faktiskt var en mer våldsam tid än vår. Mord är ett bra sätt att skildra samtiden och historien. Genom brottet kan vi se den här tiden, säger David Lagercrantz som är programledare.

Serien kommer att sändas i SVT, med start i juni.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.