Hör mer om problemen vid vuxenpsykiatrin i Falun i klippet ovan. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Anställda vid vuxenpsykiatrin Falun kräver chefens avgång

Uppdaterad
Publicerad

I september lämnade personalen på vuxenpsykiatriska mottagningen i Falun in ett brev till regionledningen där man riktar skarp kritik kring brister i arbetsmiljön. 

I brevet larmar personalen om en hög personalomsättning, att 30 personer har sagt upp sig sedan september 2019 och att den vuxenpsykiatriska mottagningen i Falun knappt fungerar längre. Totalt finns 45-50 personer anställda på arbetsplatsen.

Bristerna ska också ha funnits en längre tid, men förvärrades sedan bytet av verksamhetschef. I slutet av brevet kräver man att verksamhetschefen lämnar sitt uppdrag då de har tappat förtroendet för denne.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Vårdförbundet: ”De anställda har inte blivit lyssnade på”

Marion Vaeggemose är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Dalarna som är ett av fackförbunden som har skrivit under brevet. Personalen har inte velat skriva under med egennamn då de är rädda för repressalier. 

– De anställda har känt sig uppgivna, de har sedan 2019 försökt att lyfta frågan i samverkansmöten, men inte blivit lyssnade på, säger Marion Vaeggemose till SVT Dalarna

Marion Vaeggemose, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Dalarna. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

– Personalen har tyckt att det har varit ostrukturerat och oklart hur man ska jobba när så många har förvunnit från arbetsplatsen.

Facken menar vidare att det är ett allvarligt problem att man inte har fått fram sin kritik genom samverkansmötet utan känt sig tvungna att lyfta detta högre upp.  

– De ansvariga cheferna behöver lyssna in vad som är problemet och inte bara sticka huvudet i sanden.

Det fyra facken, Vårdförbundet, Vision, SACO och Kommunal har i ett samverkansmöte med ledningen nu krävt en åtgärdsplan.

Ansvariga vill inte ställa upp på intervju

Jeanette Hjortsberg är divisionschef för psykiatrin i Dalarna men vill inte svara på SVT Dalarnas frågor utan hänvisar vidare. Förvaltningschefen Åsa Dedering vill inte heller ställa upp på en intervju eller svara på kritiken som framkommer i brevet från de anställda men skriver i ett mail att: 

“Nu har vi lyssnat in och gjort en första genomlysning av verksamheten och vidtar åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Vi har kopplat på företagshälsovården som ska kartlägga arbetsmiljön och ta fram ett åtgärdsprogram. Personal som behöver stöd kan vända sig till företagshälsovården för att få det och vi ser också till att ledningen får handledning, bland annat. 

Det är viktigt att ta sådana här signaler från medarbetare på allvar och agera på dem – och det gör vi också. I det här läget i processen är det för tidigt att kommentera på detaljnivå, men vi kommer följa upp arbetsmiljöarbetet noggrant.” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet